PUTIN PLANIRA DA POJAČA RAT PROTIV UKRAJINE: Narediće opštu mobilizaciju posle pobede na predsedničkim izborima?
Foto: AP Mikhail Metzel

PUTIN PLANIRA DA POJAČA RAT PROTIV UKRAJINE: Narediće opštu mobilizaciju posle pobede na predsedničkim izborima?

Planeta -

Vladimir Putin planira da intenzivira rat protiv Ukrajine i možda će pozvati na opštu mobilizaciju u Rusiji pošto pobedi na predsedničkim izborima 2024. godine.

U međuvremenu, širom zemlje raste bes među članovima porodica ruskih vojnika – desetine hiljada majki i supruga potpisale su peticiju tražeći da se njihovi prisilno mobilisani sinovi i partneri vrate kući, a mnogi od njih izašli su na ulice da protestuju protiv Putina.

Njegovu paranoju dodatno pojačava svest da je pobuna koju su predvodile majke vojnika dovela do kraja sovjetske okupacije u Avganistanu 1979. godine i ubrzala raspad SSSR-a. Upravo zbog toga je Putin naredio svim svojim regionalnim zvaničnicima i tajnim službama da po svaku cenu iskorene „antiratno neslaganje“.

"Svaki ulični protest treba prekinuti", rekao je jedan izvor iz regionalne vlade.

Zloglasna služba bezbednosti FSC redovno kontaktira organizatore protesta i preti im sankcijama ako nastave sa aktivnostima za koje se vlasti plaše da bi mogle da izmaknu kontroli.

Ukoliko pobedi na izborima, ruski diktator će moći da ostane na vlasti do 2030. godine, što će mu takođe dati odriješene ruke da uvede vojni rok u celoj zemlji, prenosi Dejli mejl. A upravo toga se Ukrajina najviše plaši. Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC), nedavno je rekao da je "Rusija u potpunosti posvećena svom cilju, a to je uništenje Ukrajine kao nacije“.

"Ruska privreda sve više prelazi na ratnu osnovu i opšta mobilizacija bi mogla da usledi nakon izbora 2024. godine. Osim toga, Rusija se pokazala mnogo otpornijom na sankcije Zapada nego što se očekivalo. Ukrajina i njeni saveznici imaju tri do četiri meseca da se pripreme jer bi izbori, koji će biti održani 17. marta, mogli da budu potencijalna prekretnica za Kremlj", upozorava Danilov.

Kurir.rs/Dejli mejl/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track