"PREGOVARALA I CIA, PRIMIRJE TREBALO DA TRAJE DUŽE OD 4 DANA!" Preko 80% Izraelaca dalo ŠOKANTNO mišljenje o napadima na Gazu!
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, AP/Abir Sultan, Shutterstock

PREKID VATRE

"PREGOVARALA I CIA, PRIMIRJE TREBALO DA TRAJE DUŽE OD 4 DANA!" Preko 80% Izraelaca dalo ŠOKANTNO mišljenje o napadima na Gazu!

Planeta -

Izrael i Hamas dogovorili su prekid vatre, prenosi Džeruzalem post. Zaraćene strane bi trebalo da potpišu sporazum o oslobađanju talaca, a izraelski ministar odbrane Joav Galant naglasio je da Izrael čeka donošenje teških odluka.

Povodom dogovora između dve zaraćene strane u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Petar Ranković iz Institut za evropske studije i Slobodan Dimitrijević, predsednik pokreta Srpsko-rusko bratstvo.

Slobodan Dimitrijević
foto: Kurir Televizija

Dimitrijević je izrazio uverenje da će Izrale poštovati dogovor o prekidu vatre.

- Neki od nas koji to prate i dobijaju informacije sa više strana govoril su da su visoki zvaničnici CIE posredovali u razgovoru i sa jednom i sa drugom stranom. Najpre je bilo predviđeno da primirje ne traje četiri nego pet dana. Ja očekujem da bude neki produžetak. Ovo je jedan usmeren sukob i kontrolisan, rekao bih loše, sa prevelikim žrtvama koje su neplanirane, a posledica su strukutre tj. prenaseljenosti prostora ne kojem se ratne operacjje dešavaju. Hamas zloupotrebljava svoje stanovništvo kao živi štit - rekao je Dimitrijević i dodao:

- Potreban je ovaj sukob bio Americi kako bi prikrila svoje neuspehe u Ukrajini. Očekuje se da se ovde pokaže njihova dominacija u odlučivanju i kontroli nad izraelskom vojskom. Očekujem mnogo inicijativa koje će da vode smirivanju ovih sukoba, kako bi se podigao rejting američkih lidera pred izbore.

Ranković je konstatovao da nije poznato koliko je Hamasovih talaca ostalo u životu:

Ranković
foto: Kurir Televizija

- Prvi problem je u tome što mi uopšte ne znamo koliko je danas talaca uopšte živo. Nekoliko stotina mladih ljudi je kidnapovano i prebačeno u pojas Gaze. Neki sigurno nisu živi. Druga stvar je da je izrael pokrenuo jednu veoma ozbiljnu cojnu aktivnost zauzimanja pojasa Gaze koja je mnogostruko snažnija od tog terorističkog čina Hamas. Postavilo se pitanje da li Izrael, mada ima pravo da se brani, može da radi to što radi: Da targetira civilne ciljeve, civilne zrade i bolnice - rekao je Ranković.

Doveo je u pitanje pravi cilj Izraela:

- Pravo je pitanje šta je cilj Izraela u svemu ovome, pošto vlada nije imala neku popularnost. Javno mnjenje, pa čak glasačka baza Netanjahua u poslednje vreme nisu bili baš pozitivno opredeljeni prema njemu. Sve to je nepovoljno po sadašnju izraelsku vlast. Takođe, izraelske obaveštajne službe su podbacile to je činjenica.

02:13

PREGOVARALA I CIA, PRIMIRJE TREBALO DA TRAJE DUŽE OD 4 DANA! Preko 80% Izraelaca dalo ŠOKANTNO mišljenje o napadima na Gazu!

- Svi se pitaju kako se to dogodilo i javno mnjenje je bilo i zbog toga neraspoloženo prema vladi. Sada je, međutim, u anketi sa pitanjem šta misli o napadima na Gazu, preko 80% građana Izraela odgovorilo da su ovakve vojne akcije nedovoljn! Rekli su da vlada mora da bude još radiklalnija, prema Hamasu i Gazui što je zaista iznenađujuće.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja