USPEH SEVERNE KOREJE: Kim lansirao špijunski vojni satelit tek iz trećeg pokušaja!
Zadovoljan: Kim Džong Un, Foto: EPA/KCNA

U Seulu tvrde da je Pjongjang imao tehničku pomoć iz Moskve

USPEH SEVERNE KOREJE: Kim lansirao špijunski vojni satelit tek iz trećeg pokušaja!

Planeta -

U pitanju je jasno kršenje brojnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i dovodi do podizanja tenzija, poručeno iz Vašingtona

Severna Koreja s Kim Džong Unom na čelu lansirala je iz trećeg pokušaja svoj prvi špijunski satelit u Zemljinu orbitu!

Lansiranje je izvršeno u noći između utorka i srede, nakon što je režim u Pjongjangu nekoliko sati ranije obavestio vlasti u Japanu da će lansiranje biti izvršeno u periodu do 1. decembra.

Balistička raketa

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA prenela je da se u bliskoj budućnosti očekuju nova lansiranja. Objavljene su i fotografije koje pokazuju zadovoljnog Kim Džong Una kako posmatra poletanje balističke rakete koja je odnela satelit u orbitu. Uspešno lansiranje vođa je proslavio sa inženjerima iz Nacionalnog direktorata za aeronautiku i svemirsku tehnologiju.

- Satelit Maligjong-1 uspešno je lansiran pomoću rakete "čolima-1" sa lansirnog postrojenja Sohae - prenela je agencija KCNA. Prethodna dva lansiranja su bila neuspešna. Zvaničnici u Južnoj Koreji, Japanu i SAD potvrdili su lansiranje uz ogradu da još nemaju informacija da je sve proteklo bez problema.

Sverna Koreja, Kim Džong-un
foto: AP

Adrijen Votson, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, izjavila je da lansiranje predstavlja "jasno kršenje brojnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i da dovodi do podizanja tenzija i rizikuje destabilizaciju bezbednosne situacije u regionu".

Kako prenosi BBC, u pitanju je prvo lansiranje koje je Severna Koreja izvršila nakon što se Kim Džong Un u septembru sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Na samitu je ruski predsednik obećao da će pomoći.

Pjongjangu u izgradnji satelita. U Seulu smatraju da je ovo lansiranje direktna posledica pomoći koju je Severna Koreja imala iz Moskve, a koja je usledila posle slanja više stotina hiljada artiljerijskih granata neophodnih Rusiji za rat u Ukrajini.

Analiza ostataka

- Još je rano za tvrdnju da je ovo lansiranje posledica ruske asistencije. Moramo prvo jasno da vidimo način na koji ta saradnja funkcioniše - rekao je Li Čun Geum, ekspert za pitanja raketne tehnologije u Institutu za nauku i tehnologiju Južne Koreje.

Južna Koreja je u maju iz mora izvukla ostatke severnokorejskog satelita nakon neuspešnog lansiranja i posle analize je saopšteno da on ima ograničenu upotrebu kao platforma za izviđanje. Režim u Seulu je najavio da će svoj prvi špijunski satelit poslati u Zemljinu orbitu koristeći kompaniju "Spejs iks", čiji je vlasnik milijarder Ilon Mask.

Sverna Koreja, Kim Džong-un
foto: AP

Predsednik u Velikoj Britaniji

Seul suspenduje deo sporazuma

Južna Koreja je odlučila da suspenduje deo vojnog sporazuma, tj. međukorejskog pakta, koji je potpisala sa Pjongjangom 2018, nakon što se Severna Koreja oglušila na upozorenja i lansirala špijunski satelit.

Predsednik Jun Suk Jeol, koji se nalazi u poseti Velikoj Britaniji, održao je preko video-konferencije sastanak Saveta za nacionalnu sigurnost i sa šefom nacionalne obaveštajne službe.

Sporazumom iz 2018. dogovoreno je uspostavljanje takozvanih tampon-zona, u kojima će biti obustavljene vojne vežbe bojevom municijom, dogovorene su zone zabranjenog leta, kao i uklanjanje nekih stražarskih mesta iz demilitarizovane zone na granici dve zemlje.

Kurir.rs

Poslednje pripreme: Poletanje satelita u Zemljinu orbitu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track