REŠENA MISTERIJA NA MESECU KOJA JE GODINAMA MUČILA NAUČNIKE "Sve je napravio TAJNI TERET, evo o čemu se radi"
Foto: Printscreen/NASA

REŠENA MISTERIJA NA MESECU KOJA JE GODINAMA MUČILA NAUČNIKE "Sve je napravio TAJNI TERET, evo o čemu se radi"

Planeta -

Stručnjaci smatraju da su konačno identifikovali objekt koji je 4. marta 2022. udario u Mesec i iza sebe ostavio dva, a ne jedan krater.

Tim inženjera sa univerziteta Arizona navodi da se radilo o telu rakete "Long March 3C" koju je odbacila kineska misija "Chang'e 5-T1 iz 2014". Dvostruki krater je najverovatnije nastao, smatraju naučnici, zbog dodatnog tereta na raketi koji se nije našao na službenom popisu Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA), piše Sajens alert.

Biće teško odrediti o kakvom se tačno teretu radilo bez detaljnijeg pregleda, što je pomalo nezgodno s obzirom na to da se krateri nalaze na nama "suprotnoj" strani Meseca koja se nikada ne može direktno videti sa Zemlje.

-Ovo je prvi put da vidimo dvostruki krater. Da biste dobili dva kratera približno iste veličine, potrebna su vam dva objekta otprilike jednake mase - rekao je vazdušni inženjer Taner Kembel.

Astronomi su pratili objekt, nazvan WE0913A, od njegovog otkrića u martu 2015. do konačnog pada na Mesečevu površinu prošle godine.

U početku se pretpostavljalo da se radi o potisniku letelice kompanije SpajsX, ali kasnije se ustanovilo da misteriozni objekat pripada kineskoj misiji iz 2014. godine. Naučini su u novom istraživanju analizirali putanju neidentifikovanog objekta i promene u njegovom reflektiranom svetlu neposredno pre udara kako bi otkrili o čemu se tačno radi.

Podaci su ukazali na dodatnu masu, odnosno teret, koja je delovala kao protivteža motorima na jednoj strani rakete, što objašnjava dvostruki krater. CSNA nije objasnila narav dodatnog tereta. Naprotiv, čak je i porekla da se radi o njihovoj raketi.

"Ne znamo o čemu bi moglo da se radi. Možda je to bila neka dodatna potporna struktura, dodatan instrument ili nešto treće. Verovatno nikada nećemo saznati - kaže Kembel. Nema ničeg neobičnog u tome da svemirske letelice odbace rakete tokom misije, ni u tome da udare u Mesec. Ali ova situacija je još jedan podsetnik da svemirsko smeće postaje sve veći problem.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja