BAJDEN NA GODIŠNJICU UBISTVA KENEDIJA POZVAO AMERIKANCE DA SE UJEDINE: Svako da učini sve što može za svoju državu
Foto: AP

BAJDEN NA GODIŠNJICU UBISTVA KENEDIJA POZVAO AMERIKANCE DA SE UJEDINE: Svako da učini sve što može za svoju državu

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden je tokom današanjeg obeležavanja 60. godišnjice ubistva Džona F. Kenedija pozvao Amerikance da se ujedine u ispunjavanju optimistične vizije koju je imao bivši predsednik SAD.

„Predsednik Kenedi je promenio način na koji vidimo sebe, državu punu mladalačkih nada i ambicija kaljenu iskusnom snagom naroda koji je prevazišao dubok gubitak pretvarajući bol u nepopustljivu svrhu“, rekao je Bajden.

On je pozvao Amerikance da uzmu istoriju u svoje ruke i nikada ne prestanu da teže stvaranju države koja je u skladu sa njihovim najvišim idealima.

Bajden je rekao da je smrt Kenedija „probudila generaciju“ da sagleda važnost građanskih prava, uključujući pristup glasanju i jednake plate.

Predsednik je pozvao Amerikance da upamte da taj događaj nije samo „tragedija, već i poziv na akciju da svako učini sve što može za svoju državu“.

Džon Kenedi, JFK, Dalas, Džeki Kenedi
foto: EPA/Abbie Rowe National Park Serv

Kenedi je ubijen 1963. godine u Dalasu u saveznoj američkoj državi Teksas. Za atentat je osumnjičen Li Harvi Osvald , kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi.

Godišnjica stiže u neobičnom trenutku za Kenedijeve. To je trenutak kada se misija porodice da održi nasleđe javnih službi i visokih ideala nadmeće za pažnju sa predsedničkom kandidaturom Roberta F. Kenedija mlađeg.

Ulazak Roberta F. Kenedija mlađeg u trku za predsednika SAD dodaće nepredvidivost predsedničkim izborima sledeće godine, dok ankete sugerišu da bi mogao uzeti glasove i od predsednika Džozefa Bajdena i od Donalda Trampa.

Govoreći pred mnoštvom pristalica ispred Nacionalnog ustavnog centra u Filadelfiji u ponedeljak, 9. oktobra, Kenedi (poznat i kao RFK) je rekao je da predstavlja „populistički pokret koji prkosi podeli levo-desno“.

„Demokrate se plaše da ću pokvariti izbore predsedniku Bajdenu, a republikanci se boje da ću ih pokvariti Trampu“, rekao je. „Istina je da su obojica u pravu. Moja je namera to pokvariti obojici“.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track