EKSTREMNI DESNIČAR I ANTIISLAMISTA: Holandski Tramp, uprkos pobedi, teško može do mesta premijera!
obio najviše glasova: Gert Vilders, lider Slobodarske stranke, Foto: EPA Remko De Waal

POTRES

EKSTREMNI DESNIČAR I ANTIISLAMISTA: Holandski Tramp, uprkos pobedi, teško može do mesta premijera!

Planeta -

Gert Vilders zalaže se za izlazak zemlje iz EU i obećao je da će obuzdati cunami azilanata

Politički zemljotres potresao je Holandiju, gde su u sredu održani parlamentarni izbori, na kojima je ubedljivu pobedu odnela Slobodarska stranka (PVV), na čijem čelu se nalazi kontroverzni Gert Vilders (60)!

Ovaj ekstremni desničar i antiislamista poznat je po tome što želi državu da izvede iz Evropske unije, a u kampanji je obećao da će obuzdati "cunami azilanata".

Diskriminacija

Slobodarska stranka je osvojila 37 mesta u parlamentu, ispred Saveza levice, koji predvodi bivši evropski komesar Fransoa Timermans, sa 25 mandata.

Na trećem mestu, sa 24 mandata, jeste vladajuća Narodna stranka za slobodu i demokratiju, koju predvodi liderka Dilan Jesilgoz-Zegerijus, koja je na čelu stranke nasledila aktuelnog premijera Marka Rutea, koji posle 13 godina odlazi sa vlasti.

Holandski parlament ima 150 poslaničkih mesta i Vildersu za formiranje vlade treba podrška 76 poslanika. Imajući u vidu da je čak 15 stranaka ušlo u parlament, od kojih čak sedam ima tri ili manje mandata, izvesno je da se očekuju dugi i teški pregovori o formiranju vlade.

- Moramo pronaći način da opravdamo nade naših birača, da vratimo Holanđane na mesto broj jedan.

Holandija će biti vraćena Holanđanima. Cunami azilanata će biti obuzdan - rekao je u pobedničkom govoru Vilders. On je 25 godina u politici i nikad nije bio na nekoj funkciji. Osuđen je 2014. za diskriminaciju Marokanaca, a nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu, rekao je da je žrtva "lova na veštice i korumpiranog pravnog sistema".

Orban mu je uzor

Mediji ga nazivaju "holandskim Trampom". Proroka Muhameda nazivao je pedofilom. Tvrdio je da je islam fašistička ideologija i zaostala religija. Zbog zapaljivih stavova dobijao je pretnje smrću i godinama je živeo pod jakom policijskom zaštitom.

Zalagao se za zabranu islama i Kurana u Holandiji. Zbog njegovih stavova održavani su veliki protesti u Pakistanu, Indoneziji i Egiptu, dok je verski vođa u Pakistanu izdao fatvu u kojoj se poziva na njegovu likvidaciju.

Njegov uzor u Evropi je Viktor Orban, od koga je među prvima dobio čestitku za pobedu na izborima. Čestitke su ubrzo usledile i od francuskog Nacionalnog fronta, italijanske Lige, španskog Voksa i nemačke Alternative za Nemačku, četiri sve uticajnije desničarske stranke u ovim zemljama.

Farba se od sredine 90-ih

Mačke i Paja Patak

Vilders od sredine 90-ih farba kosu u plavo. Od 1992. u braku je sa Mađaricom Kristinom Marfai. Par ima dve mačke, koje imaju svoje profile na Instagramu i platformi Iks.

U okviru kampanje prošle nedelje učestvovao je u jednom dečjem programu, gde je rekao da uživa u igrici "Super Mario" i čitanju stripova o Paji Patku.

Tokom kampanje je ublažio antiislamsku retoriku. Policija je u novembru 2004. uhapsila dve osobe kod kojih su pronađene tri granate, a koje su se navodno spremale da likvidiraju Gerta Vildersa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track