80 GODINA NAKON AVIONSKE NESREĆE REŠENA JE MISTERIJA Ovo je predmet koji je bio presudan: "Neverovatno je da baš to pronađeno..."
Foto: Profimedia

80 GODINA NAKON AVIONSKE NESREĆE REŠENA JE MISTERIJA Ovo je predmet koji je bio presudan: "Neverovatno je da baš to pronađeno..."

Planeta -

Osamdeset godina nakon što su ih Nemci oborili iznad holandskih voda, britanski avijatičari Artur Smart, Rejmond Mur i Čarls Sprak mogu da budu sahranjeni nakon što je holandsko ministarstvo odbrane potvrdilo da su njihovi posmrtni ostaci identifikovani.

Pronađene su dve posrebrene kutije za cigarete sa inicijalima 27-godišnjeg inženjera leta Smarta i 21-godišnjeg operatera Mura.

Njihov bombarder Lankaster nikada se nije vratio iz misije koja je ciljala Bohum u Nemačkoj 13. juna 1943. Umesto toga, avion je praćen na putu kući i oboren u holandske vode Ejselmera sa sedam ljudi.

Dok su tela četvorice muškaraca sahranjena u Stavorenu, Vokumu i Hindelupenu, Smart, Mur i 23-godišnji srednji topnik Sprak su registrovani kao nestali u akciji.

Johan Gras, koji je pomogao u istrazi, rekao je da je porodicama muškaraca laknulo.

- Dobra je vest da su sva trojica identifikovana i neverovatno je da su pronađene cigarete Smarta i Mura. Cilj naše fondacije je da ljudima poput njih damo zvaničnu grobnicu, ljudima koji su dali svoje živote za našu slobodu. Avaj, trebalo je mnogo godina - rekao je on.

Mesto nesreće otkriveno je 1996. godine kada su lokalni ribari izvukli motor, izvukli serijski broj i odneli ga u muzej koji vodi fondacija, a koja je vodila kampanju za operaciju spasavanja.

Britansko ministarstvo odbrane i Komisija za ratne grobove Komonvelta odlučuju kada će i gde biti sahranjena.

Smatra se da u Holandiji postoji 30-50 mesta nesreća na kojima se nalaze ostaci nestalih boraca iz Drugog svetskog rata.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track