DRAMA U GRČKOJ: Potonuo teretni brod, more odnelo 13 članova posade, jedinog preživelog pronašli kako se DRŽI ZA BURE (FOTO)
Foto: AP Panagiotis Balaskas

užas

DRAMA U GRČKOJ: Potonuo teretni brod, more odnelo 13 članova posade, jedinog preživelog pronašli kako se DRŽI ZA BURE (FOTO)

Planeta -

Potraga za 13 mornara koji su nestali nakon što je teretni brod pod zastavom Кomorskih ostrva potonuo u nedelju ujutru kod Lezbosa i dalje traje!

Za preživelima traga osam čamaca i fregata ratne mornarice, ali i vojni helikopter.

Lokalni mediji navode da je helikopter ratnog vazduhoplovstva oko podneva locirao i spasao egipatskog mornara koji je prebačen u bolnicu. Mornar se prema navodima medija držao za bure, a kad su ga pronašli bio je dezorijentisan.

Grčka, brod
foto: AP Panagiotis Balaskas

Libanska kompanija, koja je upravljala brodom, saopštila je da su posadu činili Indijac, 11 Egipćana i dva državljana Sirije. Brod RAPTOR je inače nosio 6.000 tona soli iz Egipta u Istanbul i prijavio je mehanički kvar u 7 ujutro.

Kapetan je potom u 8.20 sati prijavio izvesno naginjanje broda aktiviranjem signala za pomoć brodovima u prolazu, a zatim je RAPTOR totalno nestao sa radara.

Grčka, brod
foto: AP Panagiotis Balaskas

Vremenski uslovi su teški sa vetrovima jačine 70 kilometara na sat i talasima visine do 3 metra.

Mornar sa potonulog broda dobrog zdravlja.

Egipćanin je posvedočio obalskoj straži da je voda prodrla u brod veče pre potonuća i da su je mornari ispumpavali jer su im takva uputstva data. Takođe je rekao da je video samo petoro članova posade koji su skočili u more pre nego što je brod potonuo.

Među njima, kako kaže, nije bilo mornara koji su nosili prsluke za spasavanje što ukazuje na to da nije bilo dogovora za bekstvo sa broda.

(Kurir.rs/Protothema)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track