UŽIVO RAT U IZRAELU 52. DAN: Primirje između IDF i Hamasa produženo za 2 dana OSLOBOĐENO JOŠ 11 TALACA
Foto: AP Adel Hana, AP Hatem Moussa, AP Victor R Caivano, EPA Mohammed Saber

VIŠE OD 17.200 ŽRTAVA

UŽIVO RAT U IZRAELU 52. DAN: Primirje između IDF i Hamasa produženo za 2 dana OSLOBOĐENO JOŠ 11 TALACA

Planeta -
  • Ovo je 52. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.
  • Hamas je saopštio da nastoji da produži trenutnu četvorodnevnu pauzu u brorbama s Izraelom i poveća broj oslobođenih talaca.
  • Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kazao je da bi prvobitni sporazum mogao da bude produžen, ali je dodao da će se izraelske operacije u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom nakon perioda primirja.
  • Danas, poslednjeg dana aktuelnog primirja, trebalo bi da bude oslobođeno još izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika.
  • Tokom jučerašnjeg dana Hamas je oslobodio 14 izraelskih talaca i troje stranih državljana u zamenu za 39 palestinskih zatvorenika.
  • Stanovništvo Pojasa Gaze koristi pauzu u borbama kako bi nabavilo očajnički potrebno gorivo, hranu i lekove.
  • Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.200 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.
  • Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je 14.500 ljudi ubijeno, uključujući više od 5.000 dece, od kako je bombardovanje počelo.
  • Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo 17.200 žrtava.
1 / 4 Foto: AP Victor R Caivano

Кatar je uspešno pregovarao o sporazumu između Izraela i Hamasa o produženju četvorodnevnog primirja između njih za dodatna dva dana, tvitovao je portparol ministarstva spoljnih poslova Dohe.

To znači da će još najmanje deset izraelskih talaca biti oslobođeno u utorak i da će još deset biti oslobođeno u sredu, uz 30 palestinskih zatvorenika koje će Izrael oslobađati svakog dana.

Ne postoji trenutna izraelska potvrda produženja primirja, ali Hamas izdaje sopstveno saopštenje u kojem to potvrđuje, pridajući zasluge posredničkim naporima Кatara i Egipta.

20.55 - Oslobođeno još 11 talaca

Izraelske odbrambene snage su potvrdile da je Hamas predao 11 izraelskih talaca Crvenom krstu.

- Prema informacijama Crvenog krsta 11 izraelskih talaca je na putu ka izraelskoj teritoriji - navodi IDF.

19.05 - Hamas oslobađa 17 talaca

Hamas je pristao da oslobodi još šest tajlandskih državljana koje drži kao taoce u Gazi, pored 11 izraelskih talaca koji su večeras oslobođeni, prenose egipatski mediji.

17.34 - Produženo primirje za dva dana

Кatar je izdejstvovao da primirje između hamasa i Izraela bude produženo za dodatna dva dana

To znači da će još najmanje deset izraelskih talaca biti oslobođeno u utorak i da će još deset biti oslobođeno u sredu uz 30 palestinskih zatvorenika koje će Izrael oslobađati svakog dana.

Ne postoji trenutna izraelska potvrda produženja primirja, ali Hamas izdaje sopstveno saopštenje u kojem to potvrđuje pridajući zasluge posredničkim naporima Кatara i Egipta.

15.43 Egipat: Blizu smo dogovora između Izraela i Hamasa o produženju primirja za još dva dana

Najveća pomoć egipatskom predsedniku Diai Rašvanu najavljuje da su Kairo i Doha veoma blizu obezbeđivanja dvodnevnog produženja tekućeg primirja između Izraela i Hamasa.

Produženjem primirja biće oslobođeno 10 izraelskih talaca i 30 palestinskih zatvorenika i sutra i u sredu, kaže Diaa Rašvan, dodajući da će 11 izraelskih talaca takođe biti oslobođeno kasnije danas.

15.04 Četvrto oslobađanje talaca je zaustavljeno, jer Hamas ponovo pokušava da odvoji majke od dece — zvanično

Jedno od glavnih pitanja koje odugovlači razgovore o oslobađanju četvrte grupe izraelskih talaca kasnije danas je to što će lista imena za koju je Hamas rekao da planira da oslobodi nekoliko dece odvojiti od njihovih majki, rekao je izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Izrael kaže da primirje sa Hamasom sprečava terorističku grupu da odvaja majke od njihove dece - nešto što je već uradio jednom ranije tokom privremenog prekida vatre.

13.23 - Gensek NATO poziva na produženje primirja

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, zatražio je danas produženje primirja između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

- Pozivam na produženje primirja koje će omogućiti da se pruži dodatna pomoć stanovništvu kojima je ona preko potrebna kao i oslobađanje drugih talaca", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

11.53 - Borelj za produženje primirja u Pojasu Gaze

Žozep Borelj, šef diplomatije EU, pozvao je danas na produženje privremenog primirja u Pojasu Gaze.

Danas je poslednji dan četvorodnevnog primirja, prema postignutom dogovoru.

BBC piše da postoje naznake da bi ono moglo da bude produženo.

- Pauzu treba produžiti kako bi bila održiva i dugotrajna dok se radi na političkom rešenju - rekao je Borelj na sastanku Unije za Mediteran u Barseloni, prenosi Beta.

10.14 - Balističke rakete ispaljene ka američkom ratnom brodu u Adenskom zalivu

Naoružani napadači juče su oteli, a zatim napustili izraelski tanker kod obale Jemena, pre nego što su ih pripadnici američke ratne mornarice uhapsili, javili su danas zvaničnici.

Potom su dve balističke rakete, ispaljene iz delova Jemena pod kontrolom pobunjenika Huta, pale blizu američkog ratnog broda koji je pomagao tankeru u Adenskom zalivu.

Najmanje još dva napada na brodove poslednjih dana vezana su za rat između Izraela i palestinskog Hamasa.

8.46 - Unicef ušao u Pojas Gaze, ranjena deca tek sada stižu do bolnica

„Ovde je groblje“, kaže Džems Elder, portparol Unicefa, koji tokom prekida vatre boravi u Pojasu Gaze.

„Sad kad vidim svojim očima, ne mogu da poverujem, gore je nego što sam zamišljao.“

Elder za Dojče vele (DW) priča o punim autobusima povređene dece koja tek sada stižu do bolnica.

„Osećaju se na trulo meso… deca sa strašnim opekotinama, sa ožiljcima rata, ranama od artiljerije“, kaže Elder.

8.20 - Američka policija uhapsila osumnjičenog za pucnjavu na tri palestinska studenta u Vermontu

Američka policija je saopštila da je uhapsila osobu osumnjičenu za pucnjavu na tri palestinska studenta u Burlingtonu u saveznoj državi Vermont.

CNN prenosi da je policija identifikovala Džejsona Džej Itona (48) kao osumnjičenog za napad i uhapsila ga juče popodne po lokalnom vremenu.

Navodi se da je Iton živeo u stanu u blizini mesta gde se pucnjava desila, a uhapšen je na samom mestu napada na koje je ponovo došao.

Iton bi danas trebalo da se pojavi na sudu, a policija će kasnije tokom dana održati konferenciju za medije na kojoj će više govoriti o ovom slučaju.

7.48 - Oslobođena devojčica Ebigejl (4) koja je videla kako joj hamasovci ubijaju roditelje

Četvorogodišnja devojčica koju je Hamas kidnapovao 7. oktobra prilikom napada na južne delove Izraela jedna je od 17 talaca koje je Hamas oslobodio u nedelju.

Ebigejl Iden je imala svega tri godine kada su je hamasovci odveli iz njenog doma. Prethodno je devojčica svedočila ubistvu svojih roditelja.

Mala Ebigejl je četvrti rođendan dočekala u zatočeništvu, a njeni rođaci su presrećni što je ponovo sa njima.

"Nadali smo se i molili za ovo", rekli su članovi njene porodice.

7.14 - Oslobođeni Tajlanđani dobrog zdravstvenog stanja

Tajlandski premijer Sreta Tavisin objavio je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da je troje Tajlanđana, koji su juče oslobođeni iz Pojasa Gaze, u dobrom zdravstvenom stanju.

On je naveo da se oni nalaze u Tel Avivu i da je zdravstvenim pregledom utvrđeno da im nije potrebna nikakva hitna medicinska pomoć.

Do sada je Hamas oslobodio 17 tajlandskih talaca.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:46

PAUZU ĆE OBE STANE ISKORISTITI DA DOVUKU VOJSKU Stručnjaci bez dileme: Hamas nema oružje, ali ima JEDNU ZNAČAJNU PREDNOST!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track