RUSI JAČAJU, RAT MOŽE DA SE PROŠIRI! Ukrajinski general otkriva: Priroda sukoba se promenila, Moskva se oslanja na "OSOVINU ZLA"
Foto: Youtube/Вікна-новини/ABF/Make It

RUSI JAČAJU, RAT MOŽE DA SE PROŠIRI! Ukrajinski general otkriva: Priroda sukoba se promenila, Moskva se oslanja na "OSOVINU ZLA"

Planeta -

Ako Rusija nastavi da povećava proizvodnju oružja i da se tehnološki unapređuje uz pomoć svojih saveznika, rat bi se mogao proširiti izvan istočnih i južnih oblasti Ukrajine, rekao je general-potpukovnik Sergej Najev.

- Spremamo se za to. Gradimo odbranu, postavljamo nagazne mine i obučavamo naše snage - rekao je general koji je odgovoran za odbranu severne granice Ukrajine.

Uprkos početnim uspesima Ukrajine u sprečavanju potpunog rukog proboja, kontraofanziva koja je pokrenuta pre pet meseci donela je minimalne dobitke.

Ova inercija naglašava primetnu promenu u prirodi rata.

General-potpukovnik Najev je otvoreno priznao da je rat koji je u toku sada u suštini postao rat vođen resursima.

Najev je istakao da Rusija obezbeđuje svoje resurse kroz saveze sa, kako je rekao, "osovinom zla", koja uključuje Severnu Koreju i Iran.

Nasuprot tome, Ukrajina se oslanja na dobrovoljnu podršku svojih međunarodnih partnera i svako smanjenje zapadne pomoći negativno utiče na situaciju na prvoj liniji fronta.

- Mora se shvatiti da će smanjenje pomoći zaista pogoditi naše odbrambene sposobnosti. Ali borićemo se sa onim što imamo - dodao je on.

Najev je istakao da se fokus u ovom ratu pomerio sa čistog kvantiteta na stratešku spremnost.

- Tehnologija je kritična. Tamo gde je, prema starim sovjetskim tehnologijama, trebalo potrošiti 100 granata, sada sa zapadnim tehnologijama, to je mnogo manje, meri se u brojkama od deset ili manje – tehnologija uvek nadmašuje brojke - rekao je Najev.

- I još jednom ću naglasiti da nam je ova pomoć veoma, veoma važna - zaključio je on.Od početka rata u Ukrajini, Moskva je obezbedila pomoć od Irana nabavkama dronova "Šahed".

Rusija redovno koristi ove bespilotne letelice za napade na vojnu i civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Iran je, zauzvrat, učestvovao u izgradnji fabrike u Rusiji za proizvodnju "Šaheda", koja bi trebalo da bude završena do kraja sledeće godine. Rusija ima za cilj proizvodnju 6.000 dronova godišnje do 2025.

Što se tiče Severne Koreje, nedavni bilateralni razgovori su rezultirali obezbeđivanjem proširenog sporazuma o saradnji između dve zemlje.

Konkretno, Severna Koreja je navodno isporučila više od milion artiljerijskih granata Rusiji od avgusta ove godine.

(Kurir.rs/ABC News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track