"POZNATA GRUPA ZEMALJA NAVIKLA DA DOMINIRA U SVETU": Putin povezao "kriznu situaciju oko Ukrajine" i palestinsko-izraelski sukob
Foto: EPA Pavel Bednyakovsputnikkremlin

PREDSEDNIK RUSIJE O NOVOM MODELU GLOBALIZACIJE "ZASNOVANOM NA PRAVIMA"

"POZNATA GRUPA ZEMALJA NAVIKLA DA DOMINIRA U SVETU": Putin povezao "kriznu situaciju oko Ukrajine" i palestinsko-izraelski sukob

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je model globalizacije, koji su formirale zapadne zemlje radi svojih interesa, zastareo i nalazi se u dubokoj krizi.

On je pozdravio učesnike i goste međunarodnog foruma „Primakovska čitanja“, rekavši da je tema foruma – „Horizonti postglobalizacije“ – veoma aktuelna.

Pojavljuje se novi, pravedniji i demokratičniji sistem međunarodnih odnosa, koji odgovara potrebama svetske većine“, navodi se u obraćanju predsednika Rusije.

Vladimir Putin
foto: AP/Alexander Kazakov

Međutim, kako je ocenio Putin, „poznata grupa zemalja“, koja je navikla da dominira u svetu, ne zaustavlja se ni pred čim samo da bi zadržala svoj uticaj koji slabi, i praktikuje otvorene ucene i pritisak, zamenjujući sistem međunarodnog prava nekakvim „poretkom zasnovanom na pravilima“.

„Takva destabilizujuća politika izazvala je i kriznu situaciju oko Ukrajine i tragičnu eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba“, istakao je Putin.

S obzirom na „aktuelnu izuzetno složenu, turbulentnu međunarodnu situaciju“, učesnici „Primakovskih čitanja“ imaju o čemu da diskutuju i da razgovaraju, zaključio je Putin i svim učesnicima foruma poželeo uspeh u radu i sve najbolje.

Forum „Primakovska čitanja“ je naučno-ekspertski forum posvećen međunarodnim odnosima i ekonomiji. Održava se od 2015. godine. Evgenije Primakov smatra se idejnim tvorcem moderne ruske spoljne politike.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Bonus video:

01:53

PUTIN SE SASTAO SA KIMOM NA KOSMODROMU: Čvrst stisak ruke i osmesi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja