"UKRAJINCI I DALJE NANOSE TEŠKE GUBITKE RUSKIM OSVAJAČIMA": Gensek NATO sumirao borbena dejstva, ima poruku i za TURSKU
Foto: AP

jens stoltenberg se obratio u briselu

"UKRAJINCI I DALJE NANOSE TEŠKE GUBITKE RUSKIM OSVAJAČIMA": Gensek NATO sumirao borbena dejstva, ima poruku i za TURSKU

Planeta -

Ukrajina i dalje nanosi "teške gubitke" Rusiji posle nekih od "najitenzivnijih borbi" od početka rata u februaru 2022. godine, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Ukrajinci mogu da nanesu teške gubitke ruskim osvajačima, kako po pitanju vojnika tako i po borbenom kapacitetu - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

On je rekao da su ti vojni gubici naneti tokom poslednjih nedelja.

Volodomir Zelenski, Jens Stoltenberg
foto: AP

Pored toga, Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu pozvao Tursku da ratifikuje prijem Švedske u Alijansu "što je pre moguće".

- Švedska je održala svoja obećanja i sada je došlo vreme da Turska finalizuje proces pristupanja te zemlje - rekao je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
foto: Printscreen/Twitter

Turski parlament je sredinom novembra počeo raspravu o protokolu pristupanja Švedske NATO koji je na čekanju od maja 2022, a za koji je potrebno jednoglasno odobrenje 31 člana Alijanse.

Turska i Mađarska poslednje su zemlje članice NATO koje blokiraju ulazak Švedske, pošto su u martu odobrile pristup švedskog suseda Finske koja je zajedno sa Švedskom podnela zahtev o pridruživanju.

Posle više meseci pritisaka na švedske vođe koje je optuživao za blagost prema nekim turskim kurdskim izbeglicama koje Ankara optužuje za terorizam, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u julu povukao veto i rekao da konačna odluka ostaje na turskom parlamentu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track