EKVADOR NA NOGAMA NAKON HAPŠENJA VOĐE MOĆNOG KARTELA: Pripadnici bande napali zatvor, pucaju na policiju i vojsku, neviđena drama
Foto: Printscreen/Twitter/PoliciaEcuador

haos

EKVADOR NA NOGAMA NAKON HAPŠENJA VOĐE MOĆNOG KARTELA: Pripadnici bande napali zatvor, pucaju na policiju i vojsku, neviđena drama

Planeta -

Ekvadorska policija saopštila je da je uhapsila navodnog vođu moćnog narko kartela Los Lobos!

Muškarac, koji je predstavljen kao Hajme S.C, bio je naoružan i nosio je veliku svotu novca kad je policija zaustavila njegov luksuzni automobil u lučkom gradu Puerto Bolivar.

Naoružani napadači za koje se veruje da pripadaju njegovoj bandi otvorili su vatru dok su policajci prebacivali uhapšenog u stanicu. Tom prilikom je povređen jedan policajac. Nešto kasnije banda je prema navodima BBC-a pucala i na vojnike raspoređene da čuvaju zgradu u kojoj je Hajme S.C. zatvoren.

Policija je navela da je Hajme S.C. kod sebe imao 13.500 dolara čije poreklo nije mogao da objasni. Mediji navode da kartel Los Lobos (Vukovi) ima oko 8.000 članova i da je jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija u toj andskoj zemlji. Mnogi članovi su u zatvoru, ali banda nastavlja da deluje iza rešetaka i optužena je za organizovanje nekih od najkrvavijih zatvorskih nemira u Ekvadoru. Takođe se smatra da je banda povezana s meksičkim kartelom Halisko Nju Generejšn za koji krijumčari kokain iz Kolumbije preko lučkih gradova Ekvadora u SAD i Evropu.

Ekvador je inače zahvatio talas nasilja tokom kojeg se stopa ubistava učetvorostručila između 2018. i 2022. godine.

Danijel Noboa, koji je u četvrtak položio zakletvu kao novi predsednik, obećao je da će se pozabaviti krijumčarenjem droge i izvući zemlju iz stiska bandi. Prvog dana na funkciji ukinuo je politiku koja je dopuštala posedovanje malih količina droge tvrdeći da je podstakla mikrotrgovinu u školama i stvorila celu generaciju dece zavisnika.

(Kurir.rs/Z.Ko/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja