KIM ŠPIJUNIRA BELU KUĆU I PENTAGON? Severnokorejski vođa dobio snimke satelita koji je lansirao nakon pomoći RUSIJE (FOTO)
Foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

TVRDNJE IZ PJONGJANGA

KIM ŠPIJUNIRA BELU KUĆU I PENTAGON? Severnokorejski vođa dobio snimke satelita koji je lansirao nakon pomoći RUSIJE (FOTO)

Planeta -

Severnokorejski mediji objavili su danas da je Kim Džong Un, vrhovni vođa te zemlje, pregledao fotografije Bele kuće, Pentagona i američkih nosača aviona u pomorskoj bazi Norfolk.

Snimke je načinio prvi špijunski satelit koji je Severna Koreja uspešno lansirala u orbitu prošle nedelje.

Rojters navodi da je namena tog satelita da prati pokrete vojnih snaga SAD i Južne Koreje.

Navodi se da su nakon lansiranja severnokorejski državni mediji izveštavali da je satelit fotografisao gradove i vojne baze u Južnoj Koreji, Guamu i Italiji, kao i u američkoj prestonici Vašingtonu.

Kim Džong Un, Vladimir Putin
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Pjongjang do sada nije objavio nijedan od tih snimaka, zbog čega analitičari i strane vlade raspravljaju o stvarnim sposobnostima tog satelita.

Severna Koreja je lansirala špijunski satelit nakon dva neuspešna pokušaja.

Obaveštajna služba Južne Koreje objavila je da je, "nakon samita" ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u septembru, Severna Koreja dostavila Moskvi plan i podatke o prvom i drugom lansiranju satelita".

Rusija je analizirala podatke i prenela povratne informacije Severnoj Koreji.

(Kurir.rs/Reuters/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track