BORELJ POSLE POSETE BLISKOM ISTOKU PORUČIO DA TREBA USPOSTAVITI PALESTINSKU DRŽAVU: "Moramo težiti rešenju zasnovanom na pravdi"
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

BORELJ ODLUČAN

BORELJ POSLE POSETE BLISKOM ISTOKU PORUČIO DA TREBA USPOSTAVITI PALESTINSKU DRŽAVU: "Moramo težiti rešenju zasnovanom na pravdi"

Planeta -

Šef evrodiplomatije Žozep Borelj ocenio je, posle petodnevne posete Bliskom istoku, da bi uspostavljanje palestinske države bila najbolja garancija za bezbednost Izraela, a da to zahteva stvaranje palestinske države u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim.

"Upravo sam proveo pet dana na Bliskom istoku. Uz Ukrajinu on je postao jedan od najnestabilnijih regiona na svetu. Postojaće periodi zatišja koji će možda ostaviti utisak da tenzije popuštaju, ali izraelsko-palestinski sukob je prodorniji više nego ikada i tako će i ostati", ocenio je Borelj u autorskom tekstu za Fajnenšl tajms.

On je sugerisao kako treba da prestane "politička kratkovidost, da mislimo da je taj sukob pod kontrolom tako što ćemo samo pričati o rešenju o dve države, a zatim ga ostaviti da se zagnoji".

Đuzep Borelj, Žozep Borelj
foto: Kosovo Online

Takav odnos treba da prestane "ne samo iz razloga humanosti, pravde ili morala, već zato što ako to ne popravimo sada, to može izazvati raseljavanje ljudi, uključujući prema Evropi, i pogoršati rizik od terorizma i tenzija među zajednicama".

"Region ponovo progone traume i bes. Izraelci su duboko pogođeni krvoprolićem od 7. oktobra, u kojem je ubijeno preko 1.200 ljudi i više od 200 uzeto za taoce. Palestinci se suočavaju sa humanitarnom krizom u Gazi, još jednim krvoprolićem sa više od 13.000 žrtava, prvenstveno žena i dece, zajedno sa napadima izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu", naveo je Borelj za FT u tekstu koji prenosi Demostat.

"Jedan užas ne opravdava drugi. Ipak, svaka strana gleda samo svoju stranu tragedije, ono što se dogodilo juče ili ono što se dešava danas. Ali, doći će sutra koje nijedna strana još ne može da zamisli. Izraelci veruju da treba da eliminišu Hamas da bi garantovali svoju bezbednost. Palestinci daju prioritet okončanju humanitarne katastrofe u Gazi i provokacija naseljenika. Uprkos ovim izazovima, moramo zadržati mogućnost za mir otvorenom", istako je Borelj On je ocenio da Evropa i međunarodna zajednica, posle migrantskih tokova iz Sirije u Liban, Jordan i Tursku, neće i ne mogu prihvatiti još jedno prisilno masovno raseljavanje Palestinaca.

"Da bi se sprečilo da Gaza padne u ruke nekontrolisanih oružanih grupa koje mogu da destabilizuju čitavo susedstvo, počevši od Izraela, teritorijom mora da upravlja država koja predstavlja njen narod. Bezbednost samog Izraela zahteva stvaranje palestinske države u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim", naglasio je Borelj. On je istaklao da su svi njegovi sagovornici Na Bliskom istoku saglasni da arapsko-izraelska saradnja zavisi od rešavanja palestinskog pitanja i da ne postoji način da se to zaobiđe.

Gaza, Izrael
foto: Shutterstock

"Da bismo krenuli napred, moramo težiti rešenju zasnovanom na pravdi i jednakim pravima za oba naroda. To znači, pre svega, potrebu za bezbednošću u celom regionu i Evropi, koja se suočava sa neposrednim posledicama nestabilnosti. Kao susedi, moramo udružiti snage sa partnerima u regionu iširom sveta kako bismo postigli održivo, trajno političko rešenje za dobrobit Izraelaca, Palestinaca i regiona. Ovo je takođe u našem najboljem interesu", naglasio je Borelj u autorskom tekstu za FT.

(Kurir.rs/Fonet)

Bonus video:

04:09

NIJE BORELJ TAJ KOJI UVODI SANKCIJE NEGO EVROPSKA KOMISIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track