NARKO BOS DAO VLASTIMA OSTRVO KOD DUBAIJA VREDNO 60 MILIONA Želi da izbegne zatvor, povezuju ga i sa poznatim imenom iz Bosne
Foto: Shutterstock

NARKO BOS DAO VLASTIMA OSTRVO KOD DUBAIJA VREDNO 60 MILIONA Želi da izbegne zatvor, povezuju ga i sa poznatim imenom iz Bosne

Planeta -

Bivši narko-bos predao je italijanskim vlastima veštačko ostrvo koje poseduje u blizini obale Dubaija u nadi da će mu biti smanjena zatvorska kazna.

To je saopšteno tokom suđenja u Napulju u ponedeljak, na kojem je učestvovalo oko 20 optuženih, uključujući Rafaela Imperijala, zvanog "Van Gogov bos". On važi za ozloglašenog međunarodnog trgovca drogom koji je radio za mafijašku grupu Kamora.

Rafael, koji je bio u bekstvu pet godina, uhapšen je u Dubaiju u avgustu 2021. i izručen je Italiji u martu 2022.

Prema podacima policije, Imperijal je kupio ostrvo, nazvano Tajvan, tokom skrivanja. Njegova vrednost se procenjuje na 60 do 80 miliona evra i deo je veštačkog arhipelaga na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata pod nazivom "Svet".

Imperijal, kome preti kazna od 14 godina i 10 meseci zatvora, pokušava da pokaže svoju spremnost da sarađuje sa vlastima u nadi da će dobiti smanjenu kaznu.

"Jasno je da Rafael želi da mu se smanji kazna", rekao je tužilac Mauricio De Marko, piše Guardian.

Rafael je započeo svoju kriminalnu karijeru u kafiću u Amsterdamu gde je prodavao kanabis i veruje se da je bio vođa navodnog supernarko kartela, zajedno sa bivšim najtraženijim kriminalcem Holandije, Riduanom Tagijem, irskim poznatim šefom bande Danijelom Kinahanom i bosanskim trgovcem drogom Edinom Gačaninom.

Danijel Kinahan, njegov otac Kristofer i brat Kristofer mlađi i dalje su na slobodi i njihove glave ucenjene su na pet miliona dolara.

Italijanske vlasti smatraju da je grupa Imperijale jedan od 50 najvećih narko kartela na svetu, kao i da imaju virtuelni monopol na kokain poreklom iz Perua.

Imperijal, koji je uživao u raskošnom načinu života u Dubaiju i trošio 400.000 evra mesečno da ga održava, stekao je nadimak "Van Gogov šef" jer je posedovao dve ukradene, dragocene slike holandskog umetnika.

Da bi pokazao svoju spremnost da postane doušnik mafije, Imperiale je vratio slike pravosudnim organima. Obe slike vraćene su u Van Gogov muzej u Amsterdamu.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track