HAMAS NIJE NAPAO SAM: Stvoren veliki savez terorista, a plan je kovan tri godine
Foto: Shutterstock

HAMAS NIJE NAPAO SAM: Stvoren veliki savez terorista, a plan je kovan tri godine

Planeta -

Pet naoružanih palestinskih grupa pridružilo se Hamasu u smrtonosnoj invaziji na Izrael 7. oktobra.

BBC je istražio da su te grupe izvodile vojne vežbe od 2020. godine, i to na manje od kilometar od granice sa Izraelom. Grupe su vežbale uzimanje talaca, upadanje u komplekse i probijanje odbrane Izraela. Istraživanje je takođe pokazalo da je poslednja vežba održana samo 25 dana pre napada.

Hamasov lider Ismail Hanije je 29. decembra 2020. godine rekao da su te vežbe „poruka i znak jedinstva“. Vežbe su imale kodni naziv „Snažni stub“.

„Snažni stub“

Kao najmoćnija naoružana grupa u Gazi, Hamas je bio dominantna snaga u grupi koja je okupila pet frakcija. Cela struktura uspostavljena je 2018. godine, a u pitanju su Al Kasam brigade – oružano krilo Hamasa, Abu Ali Mustafa brigade, Al Aksa brigade, Islamski džihad (PIJ) i Mudžahedin brigade.

tunel, Gaza, Hamas
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Pre toga, Hamas je sarađivao sa Islamskim džihadom (PIJ), drugom po veličini naoružanom frakcijom u Gazi i, poput Hamasa, zabranjenom terorističkom organizacijom u Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Vežba 2020. godine bila je prva od četiri zajedničke vežbe održane tokom tri godine. Svaka je dokumentovana i postavljena na javnim kanalima društvenih medija.

BBC je vizuelno identifikovao 10 grupa, uključujući PIJ, koje je prepoznao po njihovim karakterističnim trakama za glavu i amblemima.

Uloga ovih grupa je došla u centar pažnje zbog oslobađnja talaca. Naime, veruje se da su ih druge frakcije na dan invazije odvele kao zarobljenike. Grupe Islamski džihad, kao i Mudžahedin brigade, tvrde kako su uz Hamas zarobile izraelske taoce.

Iako su ove grupe deo širokog ideološkog spektra, od islamističkih do relativno sekularnih, sve se zalažu za nasilje protiv Izraela.

Zaštitne mere

Druga vežba održana je tačno godinu dana nakon prve.

Ajman Nofal, komandant brigada Al-Kasam, što je zvanični naziv za Hamasovo naoružano krilo, rekao je da je cilj vežbe 26. decembra 2021. bio da se „potvrdi jedinstvo frakcija otpora“.

On je rekao da su ove vežbe osmišljene da „neprijatelju pokažu da ih zidovi i zaštitne mere na granicama Gaze neće zaštititi“.

U drugom saopštenju Hamasa navedeno je da su „zajednički vojni manevri“ osmišljeni da „simuliraju oslobađanje naselja u blizini Gaze“.

Vežba je ponovljena 28. decembra 2022. godine, a propagandne slike boraca koji vežbaju čišćenje zgrada i napade na tenkove u nečemu što izgleda kao replika vojne baze, objavljene su kako bi se obeležio taj događaj.

O vežbama se izveštavalo i u Izraelu, pa je nezamislivo da ih nisu pomno pratile obaveštajne agencije te zemlje. Izraelske obrambene snage (IDF) već su izvodile vazdušne napade kako bi prekinule Hamasove aktivnosti obuke. U aprilu 2023. bombardovane su lokacije prve vežbe „Snažni stub“.

Nedeljama pre napada, žene vojnici koje su bile zadužene za nadzor u blizini granice s Gazom navodno su upozorile na neuobičajeno veliku aktivnost dronova, kao i na to da Hamas trenira zauzimanje promatračnica s replikama njihovih položaja. Ali, prema izveštajima u izraelskim medijima, njihova upozorenja su ignorisana.

Brigadni general Amir Avivi, bivši zamenik komandanta IDF-a u Gazi, rekao je da je bilo mnogo obaveštajnih podataka da su Hamasovci izvodili obuku.

Realistične vežbe

Hamas se trudio da vežbe budu realistične. Njegovi borci su 2022. godine vežbali juriš na lažnu izraelsku vojnu bazu izgrađenu samo 2.6 kilometara od prelaza Erez između Gaze i Izraela pod kontrolom IDF-a.

BBC je tačno odredio mesto na severu Gaze, samo 800 metara od granice, tako što je uporedio geografske karakteristike snimaka vežbi sa slikama tog područja iz vazduha. U novembru 2023. godine, poligon je još uvek bio vidljiv na Bing kartama.

Kamp za obuku bio je unutar 1, 6 kilometara od izraelskog posmatračkog tornja i posmatračke kutije, elemenata u bezbednosnoj barijeri u čiju je izgradnju Izrael potrošio stotine miliona dolara.

Izrael, pojas gaze, Gaza, Hamas, izraelska vojska
foto: X@manniefabian

Snimci boraca koji koriste opremu za paraglajding takođe nisu objavljeni sve do 7. oktobra. U videu sa vežbe koji je objavljen na dan napada, vide se naoružani napadači kako sleću na pistu u lažnom kibucu koji je BBC locirao severno od prelaza Rafa u južnoj Gazi.

Najmoćnija grupa

Pre invazije smatralo se da je Hamas imao oko 30.000 boraca u Pojasu Gaze i mislilo se da bi mogao da privuče nekoliko hiljada boraca iz manjih grupa. Hamas je daleko najmoćnija od palestinskih oružanih grupa, čak i bez podške drugih frakcija. Međutim, nije moguće proveriti koliko je boraca iz manjih grupa učestvovalo u napadu ili vežbama „Snažni stub“.

Dok je Hamas gradio podršku među frakcijama u pripremanju napada, Hišam Jaber, bivši brigadni general u libanskoj vojsci koji je sada analitičar u Bliskoistočnom centru za studije i istraživanje, rekao je kako veruje da je samo Hamas bio upoznat s konačnim planom i da je verovatno Hamas od drugih frakcija tražio da mu se tog dana pridruže.

Analitičar za Bliski istok pri Evropskom savetu za spoljne odnose, Hju Lovat, kaže da je Izrael bio svestan zajedničkih vežbi, ali je došao do pogrešnog zaključka, ocenivši da one predstavljaju standardnu aktivnost paravojnih grupa na palestinskim teritorijima, umesto da to bude indikacija pretećeg napada velikih razmera.

Kurir.rs/Nova/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track