PORAST ANTISEMITIZMA U NEMAČKOJ: Od 7. oktobra zabeležena čak 994 incidenta
Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

PORAST ANTISEMITIZMA U NEMAČKOJ: Od 7. oktobra zabeležena čak 994 incidenta

Planeta -

Organizacija koja prati antisemitizam u Nemačkoj objavila je danas da je posle 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael, zabeležila drastičan porast incidenata motivisanih antisemitizmom.

Odeljenje za istraživanje i informisanje o antisemitizmu (RIAS) je saopštilo da je dokumentovalo 994 incidenta, u proseku 29 dnevno, što je porast od 320 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Asošijeted pres.

Među 994 incidenta bila su tri slučaja ekstremnog nasilja, 29 napada, nanošenja štete na 72 objekta, 32 pretnje i 854 slučaja upućivanja uvreda.

Mnogi Jevreji u Nemačkoj iskusili su antisemitske incidente u svakodnevnom životu, a veliki broj je prijavio da je iskusio strah ili nesigurnost otkako je počeo rat na Bliskom istoku.

U saopštenju RIAS se navodi da je 59 incidenata bilo povezano sa vandalizovanjem domova Jevreja.U gradu Gezenu, na jugozapadu Nemačke, dvojica muškaraca upala su u kuću jedne osobe i skinula zastavu Izraela koja je visila kroz prozor, a nekoliko Jevreja je prijavilo da su na njihovim kućama nacrtane Davidove zvezde, prenosi Glas Amerike.

Jedan od najozbiljnijih incidenata bio je napad na sinagogu u Berlinu 18. oktobra.

Berlin, protest
foto: Printacreen Twitter

Zabeležen je i porast antisemitizma i anti-izraelske propagande na univerzitetima u Nemačkoj, gde je registrovano 37 incidenata. RIAS je dokumentovao tvrdnje jevrejskih studenata koji kažu da su ih kolege krivile za aktuelnu politiku Izraela, a neki od njih više ne dolaze na predavanja zbog pretnji.

RIAS navodi da je svaki peti incidenat povezan sa anti-izraelskim aktivizmom.

Oko šest odsto incidenata ima islamističku pozadinu, pet odsto je klasifikovano kao levičarsko/anti-imperijalističko, a desničari i teoretičari zavere su odgovorni za dva odsto incidenata“, precizirala je ova organizacija.

Vlada Nemačke je jedan od najvećih podržavalaca Izraela, ali su građani izlazili na proteste koji su ponekad bili nasilni, poput onog u Berlinu.

Jevreji u glavnom gradu Nemačke su prijavili antisemitske incidente u prodavnicama, javnom prevozu ili u komunikaciji sa komšijama. Prema njihovim navodima, prolaznici koji su svedočili indicentima im nisu pomogli.

Pozivamo stanovnike Berlina da ne ostavljaju žrtve antisemitizma same, pogotovo u svakodnevnim situacijama, kazala je Rut Hatlapa iz organizacije RIAS.

U izveštaju se zaključuje da Jevreji, više nego ikada, žele sebe da učine nevidljivima kako bi izbegli napade.

Kriju svoje simbole i ne govore hebrejski na ulici. Život Jevreja u Berlinu je sve manje otvoren i sve manje vidljiv, piše u izveštaju.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja