DRAMA NA SEVERU EVROPE! STRAH ZBOG INCIDENATA U BALTIKU: Deset država šalje vojsku, prvi put aktiviran specijalni mehanizam!
Foto: Defensie

DRAMA NA SEVERU EVROPE! STRAH ZBOG INCIDENATA U BALTIKU: Deset država šalje vojsku, prvi put aktiviran specijalni mehanizam!

Planeta -

Deset severnoevropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (Joint Expeditionary Force - JEF) odlučile su u utorak da aktiviraju "odbrambenu klauzulu" koja omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih resursa za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Ovaj potez povučen je posle više incidenata u severnim vodama.

Više pomorskih i vazdušnih kapaciteta, kako je rečeno, biće raspoređeno u srcu regije u svrhu pomoći u "zaštiti ključne podvodne infrastrukture", rekli su ministri odbrane deset zemalja u svojoj izjavi.

- Ovo je prvi put da je JEF aktivirao odbrambenu klauzulu - istakli su, naznačivši da će njihove aktivnosti započeti početkom decembra.

Usredsređen na operativnu odbranu u severnoj Evropi, JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje još Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.

- Oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima severnog Atlantika, kako bi se uzela u obzir bezbednosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura - rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

Vojska Evrope
foto: Printscreen YouTube

Signal Rusiji

On je rekao da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s "vrlo ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u našem susedstvu".

- Moramo biti sposobni da izvedemo ovu vrstu operacije kako bismo odbranili našu vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji - dodao je Jonson.

Zemlje JEF-a složile su se u oktobru da pojačaju bezbednost u Baltičkom moru, nakon što je podvodni gasovod između Finske i Estonije zatvoren zbog curenja uzrokovanog, kako je rečeno, spoljnim delovanjem. Naknadno je otkriveno da je oštećen i podvodni kabl između Estonije i Švedske.

Finska policija na kraju je zaključila da je štetu na gasovodu uzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje. Ali, taj je incident pokrenuo nagađanja i povećao nervozu.

U septembru 2022. uništen je gasovod Severni tok, kojim se transportovao ruski gas u zapadnu Evropu preko Baltičkog mora, usred sukoba s Moskvom zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kurir.rs/Jutarnji list/Juronjuz

Bonus video:

02:29

RAT U UKRAJINI JE LOKALIZOVAN, 2024. MOŽDA ĆEMO GLEDATI NEŠTO DRUGO Vujičić: 40.000 ljudi ide na Baltik, Poljska naručila Himarse

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track