SRUŠIO SE AMERIČKI POLA AVION-POLA HELIKOPTER: Najmanje jedna osoba izgubila život
Foto: Printskrin / You Tube

Fatalni udes američkog aviona V-22 Osprey

SRUŠIO SE AMERIČKI POLA AVION-POLA HELIKOPTER: Najmanje jedna osoba izgubila život

Planeta -

Tilt-rotor vazduhoplov - "pola avion pola helikopter" - Bell Boeing CV-22 B Osprey (Morski soko) koji je bio u sastavu Američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) srušio se danas u blizini ostrva Jakušima nešto pre 15 sati po lokalnom vremenu.

Prema informacijama očevidaca, neposredno pre pada vatra je zahvatila levi motor, a spasilačke ekipe su pronašle na mestu pada krhotine aviona i (do trenutka nastajanja ovog teksta) - jednu žrtvu, navodi specijalizovani portal Aviation Safety.

Avion koji je bazirao u vazduhoplovnoj bazi Jokota (OKO/RJTI), gde su inače smeštene tri ove letelice, poleteo je sa šest članova posade sa aerodroma Ivakuni MCAS (IWK/RJOI) u prefekturi Jamaguči ka vojnoj bazi Kadena (DNA/RODN), na ostrvu Okinava.

Prema dostupnim informacijama, Bell Boeing CV-22B Osprey je zatražio od kontrole leta na aerodromu Jakušima (KUM/RJFC) dozvolu za prinudno sletanje u 14:35 po lokalnom vremenu i nalazio se u finalnom prilazu pisti 32, prenosi BBC.

U isto vreme avion japanske nacionalne kompanije Japan Air Lines (JAL) ATR 42-600 sa oznakom JA09JC na liniji JL 2450 iz Jakušime za Osaku spremao se za poletanje sa istog aerodroma, što je verovatno dovelo do odlaganja prinudnog prizemljenja američkog vojnog vazduhoplova.

Neposredno nakon udesa još jedan avion istog tipa u vlasništvu USAF sleteo je na isti aerodrom.

Gotovo sve svetske medijske kuće izveštavale su o padu američkog aviona.

Portoparol japanske obalske straže Kazuo Ogava potvrdio je da se u avionu u trenutku nesreće nalazilo šest lica i da je pronađeno jedno beživotno telo.

Japanska obalska straža poslala je u misiju spasavanja šest brodova i dva helikoptera. Nije poznato kakvo je zdravstveno stanje dve osobe koje su izvučene iz mora, a koje su se u trenutku nesreće nalazile u letelici.

Ribarski čamci pronašli su još tri osobe u okolnim vodama, ali do trenutka zaključenja ovog teksta nije bilo poznato u kakvom su stanju.

Prema navodima japanskog Ministarstva odbrane, avion je nestao sa radara oko 14.40 časova po lokalnom vremenu. Zamenik japanskog Ministra odbrane Hirajuki Mijazava potvrdio je da je avion pao nakon pokušaja da prinudno sleti, javlja engleski portal inews.

Zvaničnici USAF u Jokoti naveli su da još rade na potvrdi informacija i da za sada nemaju komentar. Osprey je vazduhoplov tzv tilt-rotor koncepta, koji može da leti i kao helikopter i kao avion s fiksnim krilima; sto mu omogućiju motori na krajevima krila koji se rototiraju po potrebi.

Ovo nije prvi udes aviona ovog tipa tokom 2023: u avgustu ove godine tri američka marinca su poginula, a nekoliko je povređeno kada se Osprey srušio tokom vojnih vežbi u Australiji.

Pet američkih marinaca je 2022. godine poginulo nakon što se njihov avion MV-22B Osprej srušio tokom obuke u Kaliforniji. Iste godine četiri američka vojnika su poginula kada se njihov Osprey srušio tokom NATO vežbi u Norveškoj.

Od 1991. do danas registrovano je 16 padova ovog tipa letilice, od čega je 12 bilo sa smrtnim ishodima.

Prema tvrdnji vojnog analitičara, penzionisanog pukovnika američkog vazduhoplovstva Sedrika Lejtona, V-22 je bezbedan za letenje, ali ima istoriju mehaničkih i operativnih problema od nastanka 1980-ih godina, navodi CNN.

Kurir.rs/Aero.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track