PUTIN JURI 6. MANDAT, JOŠ JEDNA MOGUĆA TRKA BAJDENA I TRAMPA: Еvо кoji će izbori u 2024. uticati na globalni poredak u svetu
Foto: AP Mikhail Klimentyev, EPA Michael Reynolds, AP Eric Gay

PUTIN JURI 6. MANDAT, JOŠ JEDNA MOGUĆA TRKA BAJDENA I TRAMPA: Еvо кoji će izbori u 2024. uticati na globalni poredak u svetu

Planeta -

Da li će se Donald Tramp vratiti na položaj predsednika? Da li će Vladimir Putin u Rusiji imati protivkandidata? Naredne godine, polovina sveta ide na birališta, dok se u u oko 30 zemalja biraju predsednici. Izbori u pet zemalja su ključni.

Nova izborna trka između Trampa i Bajdena?

Desetine miliona Amerikanaca će 5. novembra 2024. godine birati 60. predsednika Sjedinjenih Država, na izborima na kojima bi aktuelni predsednik Džo Bajden mogao da ostane na vlasti do svoje 86. godine.

Ankete pokazuju da većina birača smatra da je Bajden, koji je sklon gafovima, previše star da bi bio glavnokomandujući iako njegov verovatno rival, bivši predsednik Donald Tramp, ima 77 godina i pravi slične ispade.

Očekuje se da kampanju, između ostalog, obeleže dezinformacije preostale sa prošlih izbora koji se se okončali nasilnim upadom Trampovih pristalica u kompleks američkog Kongresa da bi zaustavili potvrdu Bajdenove pobede, prenosi Glas Amerike.

Donald Tramp, Džo Bajden
foto: EPA Shawn Thew, AP Alex Brandon

Tramp je trenutno favorit za osvajanje predsedničke nominacije Republikanske stranke uprkos tome što je protiv njega podignuto više krivičnih optužnica.

Putin se kandiduje za još jedan šestogodišnji mandat

Vladimir Putin je lider Rusije već 23 godine. Zahvaljujući ustavnom amandmanu, usvojenom 2020. godine, Putin bi u teoriji na vlasti mogao da ostane do 2036. godine, što znači da bi potencijalno mogao da vlada duže od Jozefa Staljina.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini iskorišćen da se zatvore ili ućutkaju Putinovi protivnici, male su šanse da će mu neko biti prepreka da osvoji još jedan šestogodišnji mandat na izborima u martu ako odluči da se kandiduje, što se očekuje.

Vladimir Putin
foto: EPA Pavel Bednyakovsputnikkremlin

Putinov dugogodišnji protivnik Aleksej Navalni služi 19-godišnju kaznu u jednoj zatvorskoj koloniji.

Još jedan potencijalni protivkandidat, veteran iz ukrajinskog rata i nacionalistički bloger Igor Gurkin objavio je da namerava da se kandiduje, ali je i on u zatvoru na neograničeno vreme.

Modi favorit na izborima u Indiji

Gotovo milijardu Indijaca glasaće u aprilu i maju, kada se u najmogoljudnijoj državi u svetu budu održavali izbori na kojima će premijer Narenda Modi i njegova nacionalistička stranka BJP pokušati da osvoje treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspeh zasnovani su na podršci više od milijardu indijskih Hindusa čime se, kako kažu kritičari, podstiče netrpeljivost prema najvećoj muslimanskoj manjini u zemlji.

Uprkos obračunu sa građanskim slobodama za vreme njegovog mandata, Modi je jasni favorit na izborima, a pristalice mu pripisuju zasluga za jačanje pozicije Indije na svetskoj sceni.

Narenda Modi
Narenda Modi foto: AP

Indija je u avgustu postala tek četvrta zemlja u svijetu koja je poslala letjelicu bez posade na Mesec, posle Rusije, SAD i Kine. Takođe planira da pošalje ljudsku posadu na Mesec do 2040.

Evropski test za populiste

Na najvećim transnacionalnim izborima u svetu, koji će biti održani u junu, više od 400 miliona birača iz 27 članica Evropske uniije biraće 720 poslanika Evroopskog parlamenta koji odlučuju o nizu pitanja, od cene rominga za mobilne telefone do privatnosti onlajn podataka.

Glasanje će biti test podrške desničarskih populista, koji su dobili na zamahu posle pobede anti-islamske i anti-EU Stranke za slobodu Gerta Vildersa na nedavnim izborima u Holandiji i prošlogodišnje pobede desničarske partije Braća Italije, premijerke Đorđe Meloni.

Evropski parlament, glasanje, Evropska komisija, Ursula fon der Lejen
foto: Printscreen Twitter

Predsednik francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Žordan Bardela napisao je na Fejsbuku: „Jedva čekamo jun 2024.“

Prva predsednica Meksika?

Levičarka i bivša gradonačelnica glavnog grada Meksika i jedna preduzetnica sa starosjedelačkim korijenima pokušaće da na izborima u junu uđu u istoriju kao prve žene na čelu te zemlje.

Bivša gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šeinbaum kandiduje se u ime stranke Morena odlazećeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Njena protivkandidatkinja Sočil Galvez predstavljaće opozicionu koaliciju, Široki front za Meksiko. Mladi guverner iz države Nuevo Leon, Samuel Garsija, takođe se nedavno kandidovao na izborima. Prema ranim anketama, Šeinbaum je u prednosti.

Kurir,rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track