VELIKA BRITANIJA ŠALJE NAJSMRTONOSNIJI RATNI BROD U PERSIJSKI ZALIV! Ministar odbrane poručio da je to PORUKA IRANU!
Foto: EPA Kyle Heller British Ministry

BRITANCI ŠALJU PORUKU IRANU

VELIKA BRITANIJA ŠALJE NAJSMRTONOSNIJI RATNI BROD U PERSIJSKI ZALIV! Ministar odbrane poručio da je to PORUKA IRANU!

Planeta -

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje jedan od svojih najsmrtonosnijih ratnih brodova u Persijski zaliv kako bi odvratilo rastuće pretnje brodskom prevozu iz Irana i grupa koje podupire Iran u jeku izraelskog rata protiv Hamasa.

Raspoređivanje HMS Diamonda, razarača tipa 45 koji ima sposobnost presretanja projektila, dolazi nakon što su jemenski pobunjenici Huti prošle nedelje oteli teretni brod povezan s Izraelom u Crvenom moru, a američka vojska morala je da spasi još jedno plovilo u nedelju.

"Ovo je odgovor na ono što se događa u regionu"

Grant Šaps, britanski ministar odbrane, rekao je da jača dugoročnu pomorsku sigurnosnu operaciju Kraljevske mornarice u Zalivu kako bi smanjio rizik od eskalacije trenutne krize između Izraela i Hamasa, koji podržava Teheran, u regionalni sukob.

HMS Diamond
foto: EPA British Ministry Of Defence H

"Ovo je odgovor na ono što se događa u regionu", rekao je grupi novinara pa dodao: "Ključno je da Ujedinjeno Kraljevstvo ojača prisutnost u regionu kako bismo Britaniju i svoje interese zaštitili od sve nestabilnijeg sveta."

Slanje razarača najznačajniji je javno informisani vojni potez Britanije otkako je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra izazvao rat. Sledi razmeštanje i dva broda za podršku i aviona za nadzor u regionu.

Ipak, misija i najznačajniji pokušaji deeskalacije krize i odvraćanja Irana došli su iz SAD-a, koji je poslao dve velike udarne grupe nosača aviona u region i, što je neuobičajeno, objavio da su u regionu prisutne i američke ratne podmornice.

Operacija Kipion

Britanski HMS Diamond pridružiće se dugoročnoj misiji, nazvanoj Operacija Kipion, koja deluje iz Bahreina i sarađuje sa savezničkim mornaricama na pružanju dodatne pomorske bezbednosti komercijalnom brodarstvu u Zalivu i Indijskom okeanu.

HMS Diamond
foto: EPA Dan Rosenbaum British Ministry

Operacija je bila posebno aktivna 2019. usred eskalacije napetosti između SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih saveznika s Iranom dok je američki predsednik bio Donald Tramp.

Opremljen helikopterom Wildcat, razarač Kraljevske mornarice pridružiće se HMS Lancasteru, fregati tipa 23, kao i trima manjim lovcima na mine i pomoćnom brodu Kraljevske flote, saopštilo je ministarstvo odbrane.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track