RUSIJA OSTALA BEZ BORBENIH DELFINA?! Satelitski snimci pokazali pustoš na mestu pomorske baze: To je njima SMRTNA PRESUDA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

tuga

RUSIJA OSTALA BEZ BORBENIH DELFINA?! Satelitski snimci pokazali pustoš na mestu pomorske baze: To je njima SMRTNA PRESUDA (VIDEO)

Planeta -

Delfini koje je Rusija koristila da zaštiti Crnomorsku flotu na Кrimu navodno su nestali tokom velike oluje koja je pogodila region.

Da su iz Sevastopoljskog zaliva nestali ograđeni prostori za borbene životinje svedoče i satelitski snimci koje je proučavao OSINT analitičar H.I. Saton. Analitičar nije isključio mogućnost da su strukture poplavljene ili odnešene usled čega su delfini pušteni.

- Moguće je i da je ruska flota pomerila torove pre oluje, ali trenutno nema dokaza o tome - dodao je analitičar.

Saton je takođe podsetio da su borbeni delfini odgajani u zatočeništvu i da su zavisni od svojih trenera za hranu.

- Malo je verovatno da će moći sami da se izbore. Boravak na otvorenom moru za njih bi mogao biti smrtna kazna - navodi Saton.

Snažna oluja, koja je pogodila region 26. novembra, takođe je odnela odbrambene strukture, uključujući i nosače koji su korišćeni za zaštitu Кrimskog mosta od morskih dronova, rekao je analitičar OSINT Brejdi Afrik.

Rusija je počela da koristi borbene delfine nakon invazije na Ukrajinu.

Delfini su raspoređeni da štite glavnu pomorsku bazu Crnomorske flote u Sevastopolju. Broj specijalno obučenih delfina je udvostručen u junu na šest ili sedam. Britanska kraljevska mornarica tvrdi da su delfini viđeni u blizini pomorske baze u Novoozernoju na severozapadu Кrima.

Delfini se smatraju efikasnim protiv vojnih ronilaca. Nijedan čovek, bez obzira na to koliko je obučen, ne može plivati tom brzinom. Delfini takođe mogu da patroliraju obalom pomoću uređaja za video snimanje i radio-fara.

Nevreme sa udarima vetra do 40 m/s proteklog vikenda zahvatilo je obalu Crnog mora. U 15 opština Кrima uvedeno je vanredno stanje, a bez struje je ostalo skoro 500.000 stanovnika regiona.

Nevreme je odnelo i četiri života na Krimu i na Кrasnodarskoj teritoriji.

(Kurir.rs/Z.ko/Moscow Times)

Bonus video:

01:29

EVAKUACIJA U KRIMU! Rusija NE PAMTI OVO: Četiri ljudi poginulo, DVA MILIONA BEZ STRUJE! Preko 2.000 vozila zarobljeno i zatvoreno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track