MISTERIJA TROVANJA LEPE MARIJANE Njen muž je trn u oku Putinu, pokušali su da ga ubiju više od deset puta: Evo šta se NJOJ DESILO
Foto: Facebook

MISTERIJA TROVANJA LEPE MARIJANE Njen muž je trn u oku Putinu, pokušali su da ga ubiju više od deset puta: Evo šta se NJOJ DESILO

Planeta -

Marijana Budanova, supruga šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe, dovezena je u bolnicu sa simptomima trovanja. Kijev sumnja na Moskvu. Šta se do sada zna o slučaju?

Marijana Budanova, supruga načelnika Uprave za obaveštajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine (HUR) Kirila Budanova, hospitalizovana je sa simptomima trovanja. O tome je u utorak (28.11.) izvestilo nekoliko medija pozivajući se na anonimne izvore u ukrajinskoj vojnoj obaveštajnoj službi. Navodno su sprečene ozbiljne posledice jer je trovanje uočeno na vreme.

Trovanje je kasnije potvrdio portparol tajne službe Andrij Jusov. Prema njegovim rečima, lečenje Budanove već je završeno. Ipak, sledećih nekoliko nedelja ostaće pod nadzorom. Kako javlja ukrajinski portal LIGA.net pozivajući se na Jusova, sam Kirilo Budanov nije bio otrovan, piše DW.

Prema navodima bivšeg šefa ukrajinske obaveštajne službe Valerija Kondratjukova, u uzorcima krvi Marijane Budanove pronađeni su teški metali.

"Testovi su otkrili elemente kao što su arsen i živa", rekao je Kondratjuk za ukrajinsku televiziju NW.

Prema njegovim rečima, nekoliko radnika tajne službe imalo je simptome trovanja.

"Ne govorimo o telohraniteljima koji prate Budanovljevu suprugu, već o visokim zvaničnicima, šefovima pojedinih odeljenja koji su posebno odgovorni za operacije u Rusiji", rekao je Kondratjuk. Tajna služba ne potvrđuje, ali ni ne demantuje ovu informaciju. Na upit DW-a obaveštajna služba još nije odgovorila.

Marijana Budanova, Kirilo Budanov, Kiril Budanov
foto: Youtube/Journalist Today/Ukrainska Pravda

O Budanovima se u otvorenim izvorima malo može pronaći. Poznato je samo da je supruga šefa obavjštajne službe rođena u selu Stavišče, u Kijevskoj oblasti, po zanimanju je psiholog, ima 30 godina i deset je godina u braku s Kirilom Budanovim.

U intervjuu za magazin El 2022. rekla je da je svog supruga upoznala u jesen 2013, malo pre protesta protiv iznenadne objave tadašnje ukrajinske vlade da ne želi da potpiše planirani sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom. U završnoj fazi protesta, u proleće 2014. usledila je ruska aneksija Krima i destabilizacija zemlje.

Njen suprug od početka je bio angažovan u Donbasu, gde je dvaput ranjen. Ona je volontirala u bolnici i pomagala ranjenim vojnicima.

2020. Budanova je učestovovala na izborima za Gradsko veće Kijeva sa strankom UDAR gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. Stranka UDAR, međutim, nije dobila mandat. Godinu dana nakon izbora Budanova je postala Kličkova savetnica i bila je odgovorna za borbu protiv korupcije u područjima politike za mlade i sporta.

"Sve se promenilo 24. februara 2022.", rekla je Budanova u intervjuu za Ele o danu kada je počeo ruski agresorski rat. Kirilo Budanov kasnije je za portal The War Zone rekao da je njegova supruga "policijska zvaničnica" i da predaje psihologiju na Akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova.

I Kirilo Budanov i njegova supruga govorili su u mnogim svojim intervjuima o početku ruske invazije i naveli da su se preselili u kancelariju šefa obaveštajne službe 23. februara 2022. i da od tada tamo žive zajedno.

"Spremili smo se i odvezli do njegovog radnog mesta i od tada nismo bili kod kuće. Nismo bili posebno pripremljeni za to. Uzeli smo neke dokumente, telefone i odeću za određeno vreme. I tako smo otišli", rekla je Marijana Budanova u intervjuu za El. Njen suprug je za Radio Slobodu u avgustu 2023. rekao: "Moja draga je uvek sa mnom, ona živi sa mnom u kancelarija 24 sata dnevno."

Letos je pres služba HUR-a izvestila da je Kirilo Budanov već preživeo više od desetak pokušaja ubistva i ostao važna meta ruskih obaveštajaca i Putinove propagande.

"Naravno, poduzimaju se sve mere, ali to ne utiče na njegov rad. Ja mislim da Putin i njegovo najbliže okruženje treba da se plaše", rekao je Andrij Jusov, portparol vojne obaveštajne službe.

Kirilo Budanov je ranije u razgovoru s ukrajinskim novinarom Dmitrom Komarovim o pokušajima atentata rekao da su oni svojevrsno priznanje i da će samo pokazati da je on kao šef ukrajinske obaveštajne službe radio svoj posao kako treba.

U međuvremenu Andrej Jusov je rekao da Ukrajina sumnja na to da je Rusija umešana u trovanje Marijane Budanove.

"Istraga će još pokazati je li to tako, ali to je trenutno naša glavna hipoteza", rekao je portparol HUR-a.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track