TAKTIKA: Izrael planira da rat protiv Hamasa u Gazi vodi više od godinu dana!
Foto: AP

Sjedinjene Države pod sve većim pritiskom arapskih zemalja

TAKTIKA: Izrael planira da rat protiv Hamasa u Gazi vodi više od godinu dana!

Planeta -

Izrael će intenzivirati i produžavati kampanju u Pojasu Gaze sve dok ne eliminiše vođe palestinske grupe, piše Fajnenšel tajms

Izrael planira da intenzivira i produži vojnu kampanju u Pojasu Gaze, što može da traje i godinu dana, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na izvore bliske vlastima u Tel Avivu.

Izraelska strategija, koja će se odvijati u nekoliko faza, podrazumeva da kopnene trupe posle čišćenja severnog dela Pojasa Gaze pređu u južni deo enklave kako bi se ostvario primarni cilj - eliminacija najviših zvaničnika Hamasa!

Blinkenovo upozorenje

- Ovo će biti veoma dug rat, jer nismo ostvarili ni polovinu svojih ciljeva - rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Borbe su nastavljene u petak ujutru, posle sedmodnevnog primirja, tokom kog su Hamas i Izrael razmenili oko 300 talaca i zarobljenika. Za prva 24 sata obnovljenih sukoba poginulo je čak 240 palestinskih civila. Entoni Blinken, državni sekretar SAD, koji je prošle nedelje posetio Izrael četvrti put od početka rata, najoštrije je upozorio vlasti u Tel Avivu da vode računa o zaštiti civila.

- Neophodno je preduzimanje efikasnijih koraka za zaštitu života civila, uključujući jasno i precizno određivanje područja i mesta u južnoj i centralnoj Gazi gde mogu biti bezbedni i van linije vatre. To znači izbegavanje daljeg većeg raseljavanja civila unutar Gaze i izbegavanje oštećenja infrastrukture neophodne za život, kao što su bolnice, elektrane, vodovodni objekti. To znači i dati izbor raseljenim civilima u južnoj Gazi da se vrate na sever čim uslovi dozvole.

Ne sme biti trajnog unutrašnjeg raseljavanja - poručio je Blinken. Sjedinjene Države su pod sve većim pritiskom arapskih zemalja sa Bliskog istoka da obuzdaju Izrael.

Izrael
foto: AP

Blinken je, kako prenosi BBC, izraelskim vlastima jasno stavio do znanja da se neće tolerisati da na jugu Pojasa Gaze bude tako puno civilnih žrtava kao i na severu i da će u suprotnom biti razmotrena dosadašnja bezuslovna podrška Izraelu u Savetu bezbednosti UN.

Simbolična pobeda

Izraelska vojska je potvrdila da je u prva 24 sata od prekida primirja gađala 400 meta u Pojasu Gaze. Jug enklave prepun je izbeglica iz severnog dela i humanitarna situacija je katastrofalna.

Izrael veruje da se tamo kriju tri glavne mete, lideri Hamasa Jahja Sinvar, Muhamed Dejf i Marvan Isa. Eliminacija ove trojice omogućila bi Izraelu da proglasi simboličnu pobedu, jer Hamas neće biti pobeđen sve dok makar jedan njegov pripadnik može da nosi oružje. Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije živi u Dohi, ali upitno je koliko je bio uključen u planiranje napada od 7. oktobra.

UKRATKO

- UN su saopštile da od prekida vatre nikakva humanitarna pomoć nije stigla u Gazu, koja je na pragu humanitarnog cunamija

- Izraelska vojska je objavila mapu sa zonama u kojima će se voditi vojne operacije i koje Palestinci moraju da napuste

- Tuski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da Izrael mora da odgovara za zločine počinjene u Gazi

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track