MISTERIOZNI SLUČAJ POTRESA VRH UKRAJINE: Lepa Marijana bila u punoj snazi, sad je u bolnici zbog trovanja teškim metalima
Foto: Printscreen YouTube

MISTERIOZNI SLUČAJ POTRESA VRH UKRAJINE: Lepa Marijana bila u punoj snazi, sad je u bolnici zbog trovanja teškim metalima

Planeta -

Planetu je obišla vest da je Marijana Budanova, supruga šefa ukrajinskih obavešajaca Kirila Budanova, misteriozno otrovana, i to metalima. Ona se nalazi na bolničkom lečenju, prijavljeno je trovanje i nekih obaveštajaca, a Kijev sumnja da iza svega stoji Rusija.

Ko je misteriozna Marijana, supruga još misterioznijeg špijuna koji je postao poznat kao čovek koji je predvideo kada će početi invazija na Ukrajinu?

Lečenje u toku, nije poznato da li je i Budanov u bolnici

Marijana Budanova se već neko vreme nalazi u bolnici jer je razvila simptome trovanja metalima. Sumnja da iza trovanja stoji Rusija, što nije potvrđeno, a kasnije se ispostavilo da su još neki vojni obaveštajci otrovani i da se sada nalaze na testiranju.

Nije jasno da li je među njima i suprug Budanove. Napad je najverovatnije usledio hranom sa otrovom.

„Ove supstance se ni na koji način ne koriste u svakodnevnom životu ili vojnim poslovima. Njihovo prisustvo može ukazivati na nameran pokušaj trovanja određene osobe“, rekli su pojedini ukrajinski zvaničnici.

Ranije su tamošnji mediji pisali o pokušajima atentata na Kirila Budanova pre i posle invazije u punom obimu. Poštovan od strane zapadnih obaveštajnih agencija, on je identifikovan kao jedna od prioritetnih meta Rusije.

Marijana Budanova, Kirilo Budanov, Kiril Budanov
foto: Youtube/Journalist Today/Ukrainska Pravda

Ukrainska pravda je citirala neimenovani izvor koji je rekao: „Tačno je da je Budanovljeva žena otrovana. Žalila se da se ne oseća dobro, pa je uradila neke testove koji su otkrili trovanje“.

Kasnije je trovanje potvrđeno i kod još nekoliko zaposlenih.

„Nisu primetili ništa, a sada su i na lečenju“, rekao je izvor.

Ko je Marijana Budanova?

Marijana je psiholog po obrazovanju i bila je pomoćnica gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Ispričala je kako je živela sa suprugom u njegovoj kancelariji od početka rata.

„Uveče 23. februara 2022. godine, moj muž mi je rekao da će invazija u punom obimu početi u 5:00 ujutro. Spremili smo se i otišli na njegov posao i od tada nismo bili kod kuće. Ne mogu da kažem da smo se posebno pripremali: dokumenti, telefoni i komplet odeće. Sa tim smo otišli. Do večeri sam nadgledala pripremu prvih grupa specijalnih snaga koje su trebale da pređu u Hostomelj i raspodelu naoružanja i municije. Svi su čekali, u ponoć su momci jeli hamburgere iz Mekdonaldsa. I bili su spremni za bitku“, ispričala je ona za „Elle Ukraina“.

Ona je odbila da napusti Ukrajinu i ostala je sa mužem.

„Biću iskrena – nisam imala strah ili paniku. Kao supruga tri puta ranjenog vojnika (dve srednje teške i jedna teška povreda), psihički sam bila spremna za svaki scenario.

Marijana Budanova, Kiril Budanov
foto: Printskrin / You Tube

Zbog toga sam delovala jasno i samouvereno: radila sam ono što mi je rečeno, svi su delovali kao jedan tim i jedinstvena celina. Morate shvatiti da za moju porodicu gotovo da nije bilo mirnodopskog vremena. Nekoliko meseci nakon što sam upoznala svog budućeg muža, dramatični događaji su počeli da se odvijaju na Majdanu 2014. godine. Onda se, kao što znate, sve nastavilo: aneksija Krima, borbe u Donbasu…“, rekla je ona.

Navela je da je navikla da živi u stalnom stanju priprema i iščekivanjima.

„Stoga, prvi dani invazije za mene nisu bili šok“, dodala je.

Govorila je i o jednom raketnom napadu tokom rata.

„Izula sam cipele i legla na sofu preko puta prozora. I nekoliko minuta kasnije čujem zvuk koji se ne može ni sa čim pomešati – zvuk rakete koja stiže. Bosa sam, sa čizmama u jednoj ruci i dokumentima u drugoj. Ovo može izgledati čudno, ali prva misao koja mi je proletela kroz glavu bila je: moram da pokrijem lice da ako umrem, bar sačuvam lice. Bila sam spremna na sve, ali nisam očekivala da će u vazduhu biti gusta siva prašina, poput magle. Odmah vam se zacrvene oči i ispušta se jak oštar miris. Setila sam se da moram da dišem kroz nos da male čestice stakla ne uđu u dušnik“, rekla je.

Marijana Budanova
foto: Printskrin / You Tube

Dodala je da je u tom trenutku istrčala na vrata, a da njen suprug Kiril potrčao prema njoj.

Rusija osumnjičena za trovanja kod kuće i u inostranstvu

Moskva se sumnjiči da stoji iza nekoliko zavera hemijskih atentata, kako u Rusiji, tako iu inostranstvu, uključujući Ukrajinu.

Viktor Juščenko – koji se na ukrajinskim predsedničkim izborima borio protiv kandidata kojeg podržava Kremlj Viktora Janukoviča – zadobio je trajne ožiljke kada je otrovan dioksinom. Njegovo lice i danas nosi dokaz na taj dramatični slučaj.

Kirilo Budanov
Kirilo Budanovfoto: Printskrin / You Tube

U Velikoj Britaniji, Rusija je proglašena odgovornom za trovanje i smrt bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka 2006. godine, a vrlo je verovatno da Moskva stoji iza pokušaja trovanja Sergeja i Julije Skripal 2018. godine.

Moskva je takođe osumnjičena da stoji iza zavere za ubistvo kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, kome je pozlilo tokom leta i pao je u komu 2020.

Utvrđeno je da je nervni agens Novičok korišćen u pokušajima 2018. i 2020. godine. Otrov je razvio Sovjetski Savez, a poznato je da je korišćen u zaverama za ubistva u Rusiji od sredine devedesetih godina prošlog veka.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track