POZNATI AMERIČKI AMBASADOR IZA BRAVE: Diplomata uhapšen nakon duge istrage RADIO ZA STARE NEPRIJATELJE?
Foto: AP

šok u AMERICI

POZNATI AMERIČKI AMBASADOR IZA BRAVE: Diplomata uhapšen nakon duge istrage RADIO ZA STARE NEPRIJATELJE?

Planeta -

Nekadašnji američki ambasador u Boliviji uhapšen je zbog sumnje da je tajno radio za kubansku vladu.

Manuel Roča (73) uhapšen je u petak u Majamiju nakon duge istrage FBI, a očekuje se da će više detalja biti objavljeno nakon što u ponedeljak bude izveden pred sud, navode dva izvora iz istrage za AP.

Mediji navode da je Roča optužen da radi na promociji interesa kubanske vlade. Federalni zakon zahteva inače od funkcionera koji lobiraju za strane vlade ili entitete u SAD da se prethodno registruju.

Ministarstvo pravde odbilo je da komentariše slučaj dok je supruga uhapšenog diplomate prekinula vezu kada ju je AP kontaktirao.

Roča je najveći deo svoje 25 godina duge diplomatske karijere proveo u Latinskoj Americi tokom Hladnog rata. Njegove diplomatske dužnosti uključivale su i boravak u Odeljenju za interese SAD na Кubi u vreme kada SAD nisu imale pune diplomatske odnose sa komunističkom vladom Fidela Кastra.

Rođen je u Кolumbiji, ali je odrastao u Njujorku.

Roča je bio najviši američki diplomata u Argentini između 1997. i 2000. godine dok se decenijski program stabilizacije valute, koji je podržavao Vašington, raspadao pod teretom ogromnog spoljnog duga i stagnirajućeg privrednog rasta.

Zatim je imenovan za ambasadora u Boliviji gde se direktno umešao u predsedničku trku 2002. godine upozoravajući nedeljama pre glasanja da će SAD prekinuti pomoć toj siromašnoj južnoameričkoj zemlji ako izabere bivšeg uzgajivača koke Eva Moralesa.

Takođe je služio u Italiji, Hondurasu, Meksiku i Dominikanskoj Republici, a radio je i kao stručnjak za Latinsku Ameriku za Savet za nacionalnu bezbednost.

Roča je nakon povlačenja iz diplomatije bio direktor rudnika zlata u Dominikanskoj Republici, ali se nalazio i na visokim pozicijama u mnogim američkim kompanijama.

(Kurir.rs/Z.Ko/NY Post/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

07:23

AMBASADOR PALESTINE EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Izrael napravio masakr, ubijaju redom, nisu im svete NI CRKVE, NI DŽAMIJE, NI BOLNICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track