ŠOK OTKRIĆE U JEDNOM OD NAJOPASNIJIH NUKLEARNIH MESTA NA SVETU "U sistem ubačen virus za špijuniranje, tajna godinama skrivana"
Foto: Shutterstock

ŠOK OTKRIĆE U JEDNOM OD NAJOPASNIJIH NUKLEARNIH MESTA NA SVETU "U sistem ubačen virus za špijuniranje, tajna godinama skrivana"

Planeta -

Fabriku nuklearnog otpada Selafild, koja važi za najopasnije mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu, hakovale su grupe usko povezane sa Rusijom i Kinom, otkriva Gardijan.

Prvi hakerski napadi na fabriku nuklearnog otpada Selafild zabeleženi su još 2015. godine, kada su IT stručnjaci shvatili da je u računarsku mrežu fabrike ubačen malver koji vreba i može da se koristi za špijuniranje ili napad na sisteme, otkrili su novinari Gardijana tokom istraživanja koje je trajalo godinu dana.

Gardijan piše da nadležni ne znaju tačno kada su sistemi prvi put kompromitovani, kao i da su godinama dosledno skrivali informacije o napadima i potencijalnim efektima.

Još nije poznato da li je malver iskorenjen iz mreže, što može značiti da su ugrožene neke od najosetljivijih aktivnosti Selafilda, kao što je transport radioaktivnog otpada, praćenje eventualnog curenja opasnog materijala i prevencija požara.

Fabrika, Selafild, nuklearni otpad
foto: Shutterstock

Prave razmere ugroženosti poverljivih podataka i bilo kakvih rizika za sisteme teško je proceniti jer je rukovodstvo Selafilda godinama izbegavalo da upozori regulatorna tela za nuklearnu energiju, rekli su izvori Gardijana.

Izvori britanskog lista sugerišu da su strani hakeri verovatno pristupili najvišim nivoima poverljivog materijala u fabrici koja se prostire na šest kvadratnih kilometara na obali oblasti Kambrija u Engleskoj i jedna je od najopasnijih nuklearnih mesta na svetu.

Selafild ima najveću zalihu plutonijuma na svetu i služi kao velika deponija nuklearnog otpada nastalog tokom decenija proizvodnje atomske energije, ali i programa naoružanja.

Izgrađen pre više od 70 godina, sa više od 11.000 zaposlenih i pod stalnim nadzorom naoružane policije, Selafild je proizvodio plutonijum za nuklearno oružje tokom Hladnog rata, a uvozio je radioaktivni otpad i iz drugih zemalja, uključujući Italiju i Švedsku.

Selafild je takođe mesto na kojem se čuvaju planovi za vanredne situacije, koji su spremni za slučaj da se Britanija nađe pod stranim napadom ili se suoči sa nuklearnom katastrofom.

Selafild je i ranije izazivao zabrinutost i strah britanske javnosti, a naročito uznemirenost lokalnog stanovništva zbog brojnih sitnijih incidenata, ali i zbog izveštaja o maltretiranju, rasizmu i seksualnom uznemiravanju među zaposlenima u postrojenju.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

02:14

ŠPIJUNAŽA JE JEDINA LEGALNA KRAĐA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track