CRVENI KRST TRAŽI PRISTUP TAOCIMA U GAZI! "Svaki minut u zatočeništvu stavlja živote talaca na kocku!"
Foto: AP Fatima Shbair

Oglasio se vojni potparol

CRVENI KRST TRAŽI PRISTUP TAOCIMA U GAZI! "Svaki minut u zatočeništvu stavlja živote talaca na kocku!"

Planeta -

Izraelska vojska je danas zatražila da Crveni krst dobije pristup kidnapovanim Izraelcima koje palestinska organizacija Hamas u Gazi drži kao taoce.

"Svaki minut u zatočeništvu stavlja živote talaca na kocku", saopštio je vojni potparol Daniel Hagari ocenivši da međunarodna zajednica mora delovati.

"Međunarodne organizacije znaju šta im je mandat i takođe znaju činjenice, Hamas ih sprečava da rade svoj posao", dodao je portparol.

Izrael kritikuje Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji je krajem novembra rekao da ne zna gde su taoci i da ne može da dođe do njih jer nema dogovor s otmičarima.

Hagari je naveo da je "138 talaca, dece, žena i starijih ljudi u rukama Hamasa više od 60 dana u brutalnim i nehumanim uslovima", da neki imaju hronične bolesti, neki su ranjeni tokom napada a neki posle te da je "svaki minut ključan".

Gaza
foto: AP Fatima Shbair

Oko 240 Izraelaca i stranaca su palestinski ekstremisti silom odveli u Pojas Gaze 7. oktobra tokom napada na jug Izraela, u kojima je ubijeno više od 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Izraelska vojska je odmah odgovorila žestokim bobmardovanjem Pojasa Gaze i kasnije, 27.oktobra kopnenim operacijama.

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra oslobođeno je 105 talaca, uključujući 80 Izraelaca, dvostrukih državljana i stranaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima na osnovu sporazuma Izraela i Hamasa kojem je posredovao Katar.

Oslobođene taoce su zaposleni u MKCK predali Izraelu. Hamas sada isključuje svaku mogućnost oslobađanja talaca ako ne dođe do trajnog prekida vatre.

Vojni portparol je najavio da će izraelska vojska učiniti sve u svojoj moći da oslobodi taoce i poziva druge da učine isto.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

03:00

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track