PORUČIO ZELENSKOM DA SE UBIJE, PA PRONAĐEN MRTAV: Poznati ukrajinski političar objavio šokantan post koji ga je KOŠTAO ŽIVOTA
Foto: printscreen YT

misterija

PORUČIO ZELENSKOM DA SE UBIJE, PA PRONAĐEN MRTAV: Poznati ukrajinski političar objavio šokantan post koji ga je KOŠTAO ŽIVOTA

Planeta -

Bivši ukrajinski poslanik Ilja Kiva pronađen je mrtav u Rusiji, a neimenovani ukrajinski izvor rekao je za Rojters da je za njegovo ubistvo odgovorna Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Kiva je bio poslanik u ukrajinskom parlamentu pre početka specijalne ruske vojne operacije u februaru 2022. godine, ali je tokom rata bio u Rusiji. Televizija REN javila je da je telo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive pronađeno u Podmoskovlju.

- Telo poznatog ukrajinskog političara, bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, pronađeno je u podmoskovskom Odincovu - javila je televizija. Okolnosti i uzroci smrti bivšeg poslanika Rade nisu poznati. Na licu mesta nalaze se pripadnici hitne službe.

Brojni ukrajinski mediji pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Kiva ubijen u Podmoskovlju u okviru "specijalne operacije SBU". Poslednji post na "Telegramu" Kiva je posvetio krahu politike Volodimira Zelenskog i pozvao ga da izvrši samoubistvo.

On je poznat po tome što je kritikovao zvanični Kijev, zbog čega je zatražio politički azil u Rusiji. U Ukrajini je optužen za izdaju zemlje. On je prošle godine saopštio da su oficiri ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i ruske vojne obavještajne službe (GRU) sprečili njegovo ubistvo.

U novembru ove godine, sud u Lavovu osudio je Kivu u odsustvu na 14 godina zatvora uz konfiskaciju imovine. Proglašen je krivim za pozive na "agresivni rat" i nasilnu promenu vlasti, izdaju i javnu upotrebu komunističkih simbola. On je stavljen na međunarodnu poternicu.

Kurir.rs/Blic/Srna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track