HAOS U VENECIJI: Ekološki aktivisti polili blatom i čokoladnim napitkom crkvu Svetog Marka (VIDEO)
Foto: EPA Edoardo Fioretto

HAOS U VENECIJI: Ekološki aktivisti polili blatom i čokoladnim napitkom crkvu Svetog Marka (VIDEO)

Planeta -

Ekološki aktivisti isprljali su danas smešom blata i čokoladnog mleka fasadu crkve Svetog Marka u Veneciji, u najnovijem protestu za očuvanje klime, što je naišlo na oštru osudu gradonačelnika tog italijanskog grada.

Policija je ubrzo privela šest aktivista koji su učestvovali u tom poduhvatu. Za sada nema informacija da li je naneta trajna šteta toj vizantiskoj crkvi, simbolu Venecije.

Vemecija, crkva Svtog Marka
foto: Printscreen Twitter

Aktivisti pokreta Poslednja generacija traže fond za reparacije od 20 milijardi evra za nadoknadu Italijanima, zbog šteta izazvanih klimatskim promenama. Naveli su pretnje od podizanja nivoa mora u Veneciji, kao i klizišta koja su nedavno pogodila neke italijanske zajednice.

Rekli su da se u tečnosti posutoj po fasadi i stubovima crkve nalazila mešavina blata i čokoladnog napitka „Neskvik“.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro osudio je protest kao „sraman i ozbiljan čin vandalizma“. On je rekao da aktivisti imaju prava na protest, ali da moraju da poštuju zakon i kulturnu i versku baštinu zemlje.

Aktivisti su se pak pozvali na poziv pape Franje, da se zaštiti životna okolina.

Vatikanski sud nedavno je osudio dvoje aktivista Poslednje generacije i naredio im da plate kaznu od više od 28.000 evra posle akcije u kojoj su zalepili ruke na podest drevne statue u Vatikanskom muzeju, kako bi privukli pažnju na svoje pritužbe.

U drugim protestima ekoloških aktivista blokirani su autoputevi u raznim delovima Italije, a registrovano je i lepljenje ruke za zaštitno staklo slike Botičelija u galeriji Ufici.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

07:39

TUGA! ŠTENCI SE OBRADOVALI GAZDI, A NATRČALI NA KRVNIKA Aktivisti: Slučajevi ne stižu do suda zbog opstrukcije UTICAJNIH LJUDI?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track