POLUGOLI ZAROBLJENICI SEDE NA ULICI: Izraelska vojska postrojila ljude u donjem vešu i vezanih očiju! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

Nejasno da li se radi o civilima ili pripadnicima Hamasa

POLUGOLI ZAROBLJENICI SEDE NA ULICI: Izraelska vojska postrojila ljude u donjem vešu i vezanih očiju! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Planeta -

Na društvenim mrežama se pojavile uznemirujuće fotografije nehumanog ponašanja prema Palestincima koji su se predali u Pojasu Gaze

Odnos izraelske vojske prema zarobljenicima ponovo se našao u centru pažnje javnosti nakon što su na društvenim mrežama objavljene uznemirujuće fotografije na kojima desetine Palestinaca kleče u donjem vašu i s povezom preko očiju!

Radi se o Palestincima zarobljenim tokom vojnih operacija u severnom delu Pojasa Gaze.

Ispitivanje

Fotografije su, kako prenosi CNN, objavljene i u izraelskim medijima i na pojedinim se vidi kako izraelske odbrambene snage (IDF) transportuju kamionima gotovo gole zarobljenike.

goli zarobljenici
foto: Printscreen Twitter

Prema nepotvrđenim informacijama, radi se Palestincima koji su se predali u izbegličkom kampu Džebalija. Izraelski portal Vala prenosi da su zarobljenici skinuti u donji veš kako bi se isključila mogućnost da nose oružje. Na fotografijama se vide njihova odeća i obuća razbacane po ulici. Fotografije su snimljene na trgu Palestina u gradu Gazi.

Kontraadmiral Danijel Hagari, portparol IDF, potvrdio je da se radi o zarobljenicima, ali nije razjasnio da li su civili ili pripadnici Hamasa. - Izbeglički centri Džebalija i Šedžaija su centri terorista protiv kojih se borimo.

goli zarobljenici
foto: Printscreen Twitter

Oni se kriju pod zemljom i odatle izlaze da se bore. Istražujemo ko je pripadnik Hamasa, a ko nije. Hapsimo ih sve i ispitujemo - rekao je on.

Izraelski mediji prenose da su na fotografijama pripadnici 261. rezervne brigade IDF i da zarobljeni Palestinci ne bi trebalo da budu prebačeni u zatvore u Izraelu jer "verovatno nisu povezani sa Hamasom pošto su bili u izbegličkim kampovima".

Prema nepotvrđenim informacijama, deo zarobljenika je priveden u školama koje su bile pod nadležnošću Ujedinjenih nacija. Arapski portal El Arabi el Džadid preneo je da se na jednoj od fotografija nalazi njihov dopisnik iz Gaze Dijaja el Kahlut.

Zvali ih da izađu

- Okupatori su namerno naterali stanovnike Gaze da skinu odeću i pretresali ih i ponižavali pre nego što su ih odveli na nepoznato odredište - preneo je portal. CNN je razgovarao s Hanijem el Madhunom, rođakom nekih od zarobljenika.

goli zarobljenici
foto: Printscreen Twitter

- Izraelski vojnici su došli na ulicu i pozvali sve muškarce da izađu, a oni su ih poslušali - rekao je El Madhun, navodeći da je na fotografijama prepoznao svog brata i sinovca.

UKRATKO

- Izraelske snage su ubile pet Palestinaca u izbegličkom kampu na okupiranoj Zapadnoj obali

- Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom proteklog dana izvršile udare na više od 450 ciljeva u Pojasu Gaze

- U Izraelu je počelo obeležavanje prve noći Hanuke, praznika slobode i svetlosti

- Hamas je saopštio da je jedan talac poginuo u pokušaju oslobađanja koje su izveli izraelski specijalci

Borio se u tunelima

Poginuo sin izraelskog ministra

U Gazi je poginuo Gal Meir Ajzenkot (25), sin bivšeg komandanta izraelske vojske Gadija Ajzenkota, koji trenutno obavlja funkciju ministra u ratnoj vladi premijera Benjamina Netanjahua.

Mediji pišu da je Ajzenkot zadobio teške povrede u eksploziji tunelskog okna i da je kasnije preminuo u bolnici. Gadi Ajzenkot (63) penzionisani je general koji je služio kao načelnik izraelskog glavnog štaba od 2015. do 2019. godine.

Kurir.rs

Grad Gaza: Zarobljeni Palestinci na trgu Palestina Ubačeni u kamione i odvezeni: Konvoj Nehumano: Zarobljenici na gomili

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track