ON JE "MRTAV ČOVEK KOJI HODA": Izrael STEŽE OBRUČ, veruje da se lider Hamasa krije pod zemljom u Gazi
Foto: AP

ON JE "MRTAV ČOVEK KOJI HODA": Izrael STEŽE OBRUČ, veruje da se lider Hamasa krije pod zemljom u Gazi

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u sredu da su izraelske snage opkolile kuću najvišeg zvaničnika Hamasa u Gazi Jahje Sinvara, čoveka kojeg izraelske vlasti najviše traže.

Kako piše BBC, izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da Sinvar nije bio u kući kada su opkolili njegovu kuću i da se veruje da se krije pod zemljom u Gazi, ali je viši savetnik premijera rekao da je „samo pitanje vremena kada će biti uhvaćen“.

Izrael je javno optužio Sinvara da je bio „mozak“ iza Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra, iako stručnjaci kažu da je on verovatno jedan od nekoliko, što ga čini jednom od ključnih meta.

Sinvar je bio odgovoran za izgradnju Hamasovog vojnog krila pre nego što je uspostavio važne nove veze sa regionalnim arapskim silama kao civilni i politički vođa grupe.

Prema istraživanju Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), Sinvar je postao politički lider Hamasa u ogranku Gaze 2017. godine.

Yahya Sinwar, Jahja Sinvar, Hamas
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Stejt department ga je proglasio teroristom 2015. godine, a nedavno su ga sankcionisale Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska.

Harel Čorev, viši istraživač u Centru za bliskoistočne i afričke studije na Univerzitetu u Tel Avivu, rekao je Sinvara treba posmatrati kao jedinog lidera Hamasa.

Prema njegovim rečima, iako je Sinvar istaknuta ličnost, on je jedan od „trijumvirata“ Hamasovih zvaničnika odgovornih za napad 7. oktobra, zajedno sa Mohamedom al-Masrijem, popularno poznatim kao Mohamed Deif, komandantom brigada Al-Kasam, vojni ogranak Hamasa i Deifov zamenik Marvan Isa.

Sinvar je ipak najpoznatiji i najprepoznatljiviji od njih trojice, ali je Deif bio taj koji je najavio napade 7. oktobra. Međutim, dok je Sinvar proteklih nekoliko godina držao govore i fotografisao se, Deif je izuzetno tajna i mračna ličnost koja decenijama nije viđena u javnosti.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, pojas Gaze, Palestinci, izbeglički kamp
foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Sinvar je rođen 1962. godine u izbegličkom kampu u Kan Junisu, u južnoj Gazi. Njegova porodica je raseljena iz Al-Majdala, palestinskog sela u današnjem Aškelonu, tokom arapsko-izraelskog rata.

Hamasu se pridružio kasnih 1980-ih i postao je jedan od osnivača njegovog obaveštajnog odeljenja, poznatog kao Majd.

Osuđen je 1988. godine zbog uloge u ubistvu dva izraelska vojnika i četvorice Palestinaca osumnjičenih za saradnju sa Izraelom i proveo je više od dve decenije u izraelskom zatvoru. Napomenuo je da je te godine proveo, proučavajući svog neprijatelja, uključujući i učenje hebrejskog.

Oslobođen je 2011. godine u sklopu sporazuma kojim je više od 1.000 palestinskih zatvorenika razmenjeno za Gilada Šalita, vojnika IDF-a, koji je zarobljen i odveden u Gazu, gde je proveo više od pet godina.

Čorev smatra da je njegovom oslobađanju pomogla činjenica da je njegov brat bio jedan od Šalitovih kidnapera i insistirao je da on bude uključen u posao.

Po povratku u Gazu, Sinvar je napredovao i brzo postao ključni igrač u Hamasu. Čorev je rekao da je postao poznat po svojoj brutalnosti i nasilju prema svima za koje sumnja da su izdali ili sarađivali sa neprijateljem.

„Poznato je da je dok je bio u zatvoru, mučio ljude, uglavnom pripadnike Hamasa, koristeći grejnu ploču kako bi im izazvao opekotine… njegova uloga u Majdu zaista govori mnogo o njegovom karakteru i okrutnosti“, rekao je Čorev.

Hamas, rat u Izraelu, Izrael, Jahja Sinvar, vođa Hamasa
foto: Printscreen/Twitter/Israel Defense Forces

Kao politički lider Hamasa, Sinvar se fokusirao na spoljne odnose grupe. Prema ECFR-u, bio je odgovoran za obnavljanje odnosa Hamasa sa egipatskim liderima koji su bili oprezni u pogledu podrške grupe političkom islamu i za vojno finansiranje iz Irana.

Sinvar se smatrao ključnim donosiocem odluka i verovatno glavnom kontaktnom tačkom unutar Gaze tokom intenzivnih pregovora o povratku više od 240 talaca koje je Hamas odveo u enklavu u napadima 7. oktobra. U razgovorima su učestvovali visoki zvaničnici Izraela, Hamasa, Sjedinjenih Američkih Država, Katara i Egipta.

„Na kraju postoje dve osobe koje pregovaraju – Jahja Sinvar na strani Hamasa i Benjamin Netanjahu na strani Izraela“, rekao je Geršon Baskin, mirovni aktivista koji je bio uključen u oslobađanje Šalita.

Portparol izraelske vojske Ričard Heht nazvao je Sinvara „oličenjem zla“ i proglasio ga „mrtvim čovekom koji hoda„. Izraelski mediji su ga upoređivali sa Osamom bin Ladenom, dok je na profilu IDF-a dobio nadimak „Kasapin iz Kan Junisa“.

Ali Čorev je rekao da je Sinvar samo jedan od mnogih komandanata koje Izrael treba da ukloni pre nego što može da kaže da je „uništio Hamas“.

„Ukoliko Izrael ubije Sinvara, to ne znači da je Hamas uništen. Međutim, Hamas i dalje može da bude uništen čak i ako Sinvar ostane živ. Da bi Izrael uništio Hamas, mora da uništi kritičnu masu centara moći, a ne samo Sinvara“, rekao je on.

Kurir.rs/Nova

Bonus video:

01:25

IZRAEL MOŽE NAPRAVITI VELIKE POSLEDICE EVROPI I AMERICI: Prekid primirja poremetio tok rata! Ove države mogu da se umešaju u rat?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja