ŠOK OTKRIĆE U FOSILU TIRANOSAURUSA! Naučnike zabezeknuo poslednji obrok predatora NISU VEROVALI ŠTA SU IZNELI NA POVRŠINU (FOTO)
Foto: Corbin17 / Alamy / Alamy / Profimedia

studija

ŠOK OTKRIĆE U FOSILU TIRANOSAURUSA! Naučnike zabezeknuo poslednji obrok predatora NISU VEROVALI ŠTA SU IZNELI NA POVRŠINU (FOTO)

Planeta -

Naučnici su otkrili ostatke dve bebe dinosaurusa unutar fosila tiranosaurusa starog 75 miliona godina!

Otkriće baca novo svetlo na ishranu drevnih predatora.

Studija, koja je objavljena u časopisu Science Advances, navodi da su zadnji udovi dva citipata, malena dinosaurusa nalik pticama, pronađeni ispod rebara mladog gorgosaurusa koji je bliski rođak tiranosaurusa reksa.

Istraživači koji stoje iza studije kažu da otkriće sugeriše da su mladi gorgosaurusi lovili male dinosauruse dok raniji fosilni dokazi pokazuju da su odrasle jedinke napadale i jele veoma velike dinosauruse biljojede koji su živeli u krdima.

fosil, gorgosaurus, tiranosaurus
foto: Handout / AFP / Profimedia

Darla Zelenicki, jedan od vodećih naučnika u studiji, navodi da je otkriće čvrst dokaz da su tiranosaurusi drastično menjali ishranu dok su stasavali.

- Sada znamo da su tinejdžeri tiranosaurusi lovili male i mlade dinosauruse. Ti mladi i nezreli tiranosaurusi verovatno nisu bili spremni da napadnu grupu rogatih dinosaurusa koji su težili hiljadama kilograma - navodi Zelenicki za BBC.

Fosil je otkriven u provinciji Alberta na zapadu Kanade još 2009. godine, međutim, nalazio se duboko zakopan u steni i trebalo je nekoliko godina da se pripremi za proučavanje.

Naučnici su ranije otkrili i prve ostatke emrbiona iz roda divljih dinosaurusa mesoždera u koje spada i Tiranosaurus reks.

(Kurir.rs/Z.Ko/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track