NA SVET JE DOŠAO NEVEROVATAN STVOR Naučnici u ŠOKU: "Ovo je više nego retko" (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook: Gatorland Orlando

čudo neviđeno

NA SVET JE DOŠAO NEVEROVATAN STVOR Naučnici u ŠOKU: "Ovo je više nego retko" (FOTO)

Planeta -

Izuzetno retko mladunče belog aligatora rođeno je u parku divljih životinja u Orlandu na Floridi. Zaposleni u parku rekli su da je žensko mladunče dugo 49 cm i da je sada jedan od samo sedam takvih aligatora na svetu. Njihova koža je bela zbog retkog urođenog genetskog stanja poznatog kao leucizam.

To je nedostatak pigmenata kože. U slučaju leucizma nedostaju svi tipovi pigmenta kože, a ne samo melanin, za razliku od albinizma.

"Ovo je više nego retko, apsolutno je neverovatno" rekao je direktor divljeg zabavnog parka Gatorland na Floridi Mark MekHju.

On je dodao da spisak parka u Orlandu sada uključuje leucistične aligatore Ajs, Noel, Snou, Perl, Ivori i Maršmelou. Roditelji mladunčeta su Džejan, otac leukista iz močvare u Luizijani, i Ešli, normalna ženka koja nema genetske mutacije.

Isti par ima još jedno mladunče, mužjaka, kod koga su preovladali geni majke. Trenutno se traže imena i za jedne i za druge.

Mark Mekhju je objasnio novinarima da nije reč o "albino životinji, iako tako izgleda na prvi pogled, već o leucističkoj životinji, čija je koža bela, ali na delovima tela imaju malo pigmenta".

Leucističke životinje, baš kao i albino životinje, ne mogu da žive same u prirodi.

"Albino i leucistični aligatori ne mogu da žive samostalno u prirodi iz jednostavnog razloga. Ne bi preživeli upravo zbog boje kože. Kod normalnih pojedinaca, koža je odlična kamuflaža i omogućava aligatorima da se približe svom plenu.

"U Gatorland parku ih stalno držimo u senci ili u zamračenim prostorijama", rekao je MekHju.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track