Najnovije vesti

"POZVALA ME JE NEZNANKA I SAZNALA SAM JEZIVU ISTINU" Ženu majka napustila kad je bila beba: Odgovor stigao kada se najmanje nadala
Foto: Shutterstock

"POZVALA ME JE NEZNANKA I SAZNALA SAM JEZIVU ISTINU" Ženu majka napustila kad je bila beba: Odgovor stigao kada se najmanje nadala

Planeta -

Misti Labin provela je ceo život pitajući se zašto je njena majka napustila porodicu kada je ona imala samo godinu dana. Nestanak Koni Kristensen iz Viskonsina pre 40 godina nije bio neočekivan za ostatak njenih rođaka, jer kako su objasnili, i ranije se dešavalo da Koni ode od kuće, bežala je kada je bila tinejdžerka.

- Nakon što sam i sama dobila decu, pomislila sam, kako je mogla da me ostavi tek tako. Nikada to ne bih uradila svojoj deci - rekla je Misti Lablin za CNN.

Celog svog života Misti je samo čula šapat o svojoj majci. Ostatak njene porodice bio je povređen i čak nisu želeli ni da pričaju o Koni, zato što je odlučila da ode od kuće i napusti ih sa samo 20 godina.

Sve to vreme, međutim, bilo je još nešto što Misti nije znala: stranci koji su hiljadama kilometara udaljeni od nje, tražili su odgovore na istu misteriju.

Njihov ključ uz koji bi rešili ovu misteriju je upravo bila Misti. Uz njenu pomoć i sa razvojem nauke i tehnologije, oni koji tragaju za istinom bi se povezali, a sada već odrasla Misti bi konačno razumela zašto odlazak njene majke "možda i nije bio njen izbor".

- Bio je to umetnik koji je prvi koristio glinenu bistu da pokuša da rekonstruiše lice ostataka pronađenih u decembru 1982. u istočnoj centralnoj Indijani - rekla je glavni zamenik mrtvozornika iz kancelarije mrtvozornika okruga Vejn, Loren Ogden.

Lovci su ostatke skeleta pronašli u blizini Martindejl Krika u ruralnom području koje se uglavnom koristi za lov i poljoprivredu, ali zbog poplave, kosti su bile oštećene do neprepoznatljivosti i završile su na Univerzitetu Indijanapolisa na skladištenju, ali kancelarija mrtvozornika nikada nije prestala da pokušava da otkrije njihov identitet.

Tokom tih godina nauka je napredovala. U roku od dve generacije, istražitelji su prešli sa oslanjanja na crteže kako bi pokušali da identifikuju nestale i ubijene, do iskapanja samih dokaza u potrazi za sitnim, delikatnim pramenovima koji bi tačno mogli da utvrde ko je neko.

- Tehnologija je postala toliko dobra, da se 2021. godine, kancelarija mrtvozornika okruga Vejn vratila na dokaze pronađene u blizini Martindejl Krika da vidi da li može da izdvoji bilo kakav DNK kako bi otkrila kome pripadaju ostaci - rekla je Ogden za CNN.

Kako je objasnila Odgen za CNN, prvi pokušaj nije uspeo, jer nije bilo dovoljno genetskog materijala za generisanje upotrebljivog DNK profila.

Nakon toga pokušali su drugu ekstrakciju DNK, ali je nažalost i ona bila neuspešna. Zatim su, objasnila je, Ogden i njen tim pokušali da izvuku DNK iz kosti u stopalu.

- Otprilike u isto vreme, neko u Koninoj porodici se zainteresovao za genealogiju i ohrabrivao njene rođake da dostave DNK zapise javnim izvorima koji pomažu ljudima da naprave porodična stabla - rekla je Ogden.

Ovaj test koji je hvaljen kao najbolji način za istraživanje lične istorije i povezivanje sa ranije nepoznatim rođacima, DNK podudaranje je takođe korišćeno za povezivanje žrtava sa kriminalcima kao što je Ubica Srećnog lica, koji je ubio najmanje osam žena. To je pomoglo policiji da pronađe ubivu iz Golden Stejta, osumnjičenog za desetak ubistava i preko 50 silovanja.

Vlasti su u slučaju Golden Stejta koristile besplatnu genealošku i DNK bazu podataka GEDmatch da povežu DNK sa mesta zločina sa skupom mogućih osumnjičenih kreiranih korišćenjem DNK profila ili genealoških podataka javnih službi kao što je Ancestri – Ona vrsta koju je Konin rođak želeo da uradi.

GEDmatch takođe koristi DNK Doe Project, neprofitna organizacija koja koristi istraživačku genetsku genealogiju za identifikaciju anonimnih ostataka.

- Radeći sa tom grupom – i DNK iz kostiju stopala u Martindejl Kriku – kancelarija mrtvozornika okruga Vejn pokušala je da napravi potencijalno porodično stablo za osobu koju su lovci pronašli još 1982. godine - rekala je Ogden.

U roku od 24 sata, imali su jaku prednost, objasnila je za CNN Lori Flouers iz DNK Doe projekta.

- Neprofitna organizacija je suzila GEDmatch-ov skup mogućih DNK veza sa ostacima Martindejl Krika do braće i sestara Koni - rekla je ona.

Zatim, pregledavajući porodične postove na društvenim mrežama i nekrologe rođaka, istražitelji su primetili nešto: Koni Kristensen je nestala iz javnih evidencija svoje porodice, ali ipak su to morali da potvrde.

Ogden je tada došla do deteta nestale žene, odnosno do Misti Labin.

Nakon tog saznanja, forenzičarka je pala na pod. Kako se priseća, ona je osoba koja je pozvala Misti da joj saopšti vesti.

- Ja sam nazvala njenu ćerku i rekla da sam ja sam potpuni stranac, ali da li mogu da uzmem tvoj bris, mislim da smo pronašli tvoju majku - rekla je.

DNK koju je forenzičarka uzela od Misti podudarala se DNK iz kostiju stopala u Martindejl Kriku, odnosno dokazano je da je to Mistina majka koja ih je napustila.

Osim Koninog identiteta, kancelarija mrtvozornika je takođe podelila otkriće do kojeg je njen tim došao o tome kako je MIistina majka umrla

- Žena je imala ranu od metka, tako je i preminula - rekla je Ogden.

Mračan detalj pustio je niz novih pitanja: Šta je Koni radila u Indijani? Ko ju je ubio? I zašto? Misti je otišla do mesta u blizini Martindejl Krika gde su pronađeni posmrtni ostaci njene majke.

- Na neki način se osećam malo bolje - rekla je Misti kada je saznala pravu priču o maminom odsustvu, pa dodala:

"Ali to me takođe ljuti jer sam mogla da imam priliku da je upoznam, a neko mi je tu šansu oduzeo"

U međuvremenu, Konini posmrtni ostaci položeni su u aprilu među njenim rođacima, uključujući njene roditelje.

Neke čežnje će ostati neuzvraćene, ali Misti i ostatak njene porodice su srećni, jer je konačno misterija odlaska njene majke rešena, i sada je konačno na mestu gde je njena porodica.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track