JUTJUBER NESTAO U UKRAJINI: Javno govorio protiv Kijeva, za njega se raspituje ILON MASK - Oglasila se ukrajinska tajna služba
Foto: Youtube/Gonzalo Lira — Again/Guardian News

JUTJUBER NESTAO U UKRAJINI: Javno govorio protiv Kijeva, za njega se raspituje ILON MASK - Oglasila se ukrajinska tajna služba

Planeta -

Jutjuber, bloger i novinar sa čileanskim i američkim državljanstvom Gonzalo Lira, o čijoj sudbini je Ilon Mask prethodnog dana pitao ukrajinske vlasti, uhapšen je pod optužbom da je opravdavao postupke Rusije, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

- U maju 2023, SBU je razotkrio blogera u Harkovskoj oblasti sa dvojnim državljanstvom (Čile i Sjedinjene Države), koji je sistematski širio prorusku propagandu na društvenim mrežama - citira ukrajinska Strana predstavnika službe bezbednosti.

Prema njegovim rečima, Lira je ukrajinsku vladu nazvao "neonacističkom" i optužio Oružane snage Ukrajine za granatiranje sopstvene teritorije.

Jutjuber je, kako je saopštila obaveštajna služba, uhapšen u maju ove godine. Nakon što je položio kauciju, Lira je prekršio zakon i navodno pokušao da pobegne iz zemlje preko kontrolnog punkta na granici sa Mađarskom.

Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u gradu Harkovu, čekajući početak suđenja, saopštila je SBU.

Mask je u subotu zatražio od ukrajinskog predsednika da objasni Lirino hapšenje i pritvor. Mask je izneo svoje mišljenje o ovoj temi kao odgovor na objavu novinara Takera Karlsona, koji tvrdi da je Lira bio "mučen u ukrajinskom zatvoru zbog kritikovanja Volodimira Zelenskog".

(Kurir.rs/TASS)

Bonus video:

00:19

KRETENSKO PONAŠANJE INTERNET ZVEZDE! Jutjuber Janko DIVLJA u besnoj mašini od skoro 500.000 €!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track