HAKERI IZVRŠILI NAJVEĆI NAPAD NA UKRAJINU OD POČETKA GODINE! Srušene sve veze širom zemlje!
Foto: Shutterstock

na udaru

HAKERI IZVRŠILI NAJVEĆI NAPAD NA UKRAJINU OD POČETKA GODINE! Srušene sve veze širom zemlje!

Planeta -

Sistem najvećeg mobilnog operatera u Ukrajini srušen je danas u dosad neviđenom kibernetičkom napadu, a ukrajinska obaveštajna agencija SBU rekla je kako je moguće da je reč o operaciji ruskih specijalnih službi.

"Jedna od verzija koju SBU trenutno istražuje jeste da ruske specijalne službe možda stoje iza ovog hakerskog napada", stoji u pisanoj izjavi poslanoj Rojtersu.

"Kijevstar je 12. decembra ujutro bio pod metom snažnog hakerskog napada koji je uzrokovao tehničke probleme", objavila je kompanija na X-u. Telefonske i internetske veze srušile su se u celoj zemlji, a nedostupna je i internetska stranica operatera.

haker, hakeri
foto: Shutterstock

I ukrajinska banka meta napada

Kompanija je poručila korisnicima da njihovi podaci nisu pali u pogrešne ruke i preporučila im da se prebace na mreže drugih operatera, što je moguće napraviti nakon ruske invazije pre 21 mesec. Zasad nije poznato odakle su napadi izvršeni.

Kijevstar ima 24 miliona korisnika i u nadzornom odboru od novembra je bivši američki državni sekretar Majk Pompeo. U međuvremenu je ukrajinska banka Monobank objavila da je takođe bila meta hakerskog napada, a tehničke probleme prijavio je i drugi najveći mobilni operater Vodafone.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:02

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ukrajina je BIVŠA iz OVA tri razloga! Rakić uzvratio: Samo Rusi koriste taj izraz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track