MISTERIOZNO PREMINULA MLADA UREDNICA PUTINOVOG OMILJENOG MEDIJA Otac je pronašao mrtvu u stanu
Foto: Printscreen

tragedija u moskvi

MISTERIOZNO PREMINULA MLADA UREDNICA PUTINOVOG OMILJENOG MEDIJA Otac je pronašao mrtvu u stanu

Planeta -

Zamenica glavnog urednika jedne od omiljenih novina ruskog predsednika Vladimira Putina, Ana Careva, pronađena je mrtva u 35. godini, samo nešto više od godinu dana nakon misteriozne smrti svog šefa. Glavni urednik Vladimir Sungorkin (68) preminuo je pod misterioznim okolnostima u septembru prošle godine.

Mrtvo telo Careve pronašao je njen otac u Moskvi, u njenoj kući u ulici Bolšoj Tišinski, što predstavlja poslednju u nizu misterioznih smrti u Rusiji.

Policija je otvorila istragu o smrti Careve, zamenice urednika proputinovskog lista Komsomolskaja Pravda, saopštila je medijska internet stranica Baza. U prvim izveštajima nije bilo naznaka provale u njen stan. "Nisu pronađeni nikakvi znakovi nasilne smrti", stoji u izveštaju.

Poznato je da je Careva dobila nespecificičnu akutnu respiratornu virusnu infekciju i da je nekoliko dana imala visoku temperaturu. Međutim, medijska agencija Shot javila je kako se sumnja da je umrla od "akutnog zatajenja srca", prenosi britanski The Sun. Njeno telo pronašao je otac, koji se zabrinuo što nije mogao da je kontaktira od nedelje.

Pokojnog šefa je Zapad sankcionisao

Careva je navodno bila zadužena za sadržaj na internet stranici Komsomolskaja Pravda, što uključuje i izveštavanje o ratu sa Ukrajinom. Radi se o najvećoj stranici u Rusiji sa 83,9 miliona čitalaca u oktobru ove godine.

Careva je šest godina bila zamenica glavnog urednika. Njen šef bio je Vladimir Sungorkin, glavni urednik i glavni direktor lista, a umro je od "srčanog udara" tokom poslovnog putovanja, nakon što je pokazao znakove gušenja u septembru 2022. Njegova smrt se smatra sumnjivom.

Njegova smrt, često se nalazi na popisu nekoliko desetina preuranjenih ili misterioznih smrti od početka Putinove invazije na Ukrajinu. Sungorkin je pao u nesvest na putovanju po ruskom Dalekom istoku, nekoliko minuta nakon što je predložio svom društvu da idu da pronađu neko lepo mesto za ručak.

"Tri minute kasnije Vladimir je počeo da se guši. Izveli smo ga na svež vazduh, ali već je bio u nesvesti... Ništa nije pomoglo. Lekar koji je obavio prvi pregled rekao je da se očito radi o moždanom udaru. Ali ovo je početni zaključak", rekao je njegov kolega Leonid Zaharov.

Sungorkina je Zapad sankcionisao zbog rata. On je kao glavni urednik i generalni direktor Komsomolskaje Pravde radio od 1997. godine, nakon što se 1976. tamo zaposlio kao reporter.

Najveći list u Rusiji

Evropska komisija ga je označila kao "jednog od glavnih aktera stranih aktivnosti manipulacije informacijama i uplitanja i propagandista koji često govore o Ukrajini, iznoseći dezinformacije i manipulišući činjenicama".

Optužen je za širenje i legitimisanje agresivne antiukrajinske i antizapadne propagande Putinovog režima izravno pod Kremljem u jednom od najpopularnijih ruskih medija.

"Novine Komsomolskaja Pravda takođe se predstavljaju kao omiljene novine predsednika Vladimira Putina", objavila je EK. Urednik je "zbog toga odgovoran za podupiranje radnji i politike koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", saopštila je EK.

Komsomolskaja Pravda su bile najveći list u SSSR-u i, nakon pada Sovjetskog Saveza, u Rusiji.

Careva je pre toga radila kao zamenica urednika na tada nezavisnoj radio stanici Eho Moskve, gde joj je šef bio vrlo cenjeni glavni urednik Aleksej Venediktov. Takođe je radila u državnoj novinskoj agenciji TASS.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track