FINSKA ZATVARA CELU GRANICU SA RUSIJOM Savet Evrope duboko zabrinut
Foto: Shutterstock

FINSKA ZATVARA CELU GRANICU SA RUSIJOM Savet Evrope duboko zabrinut

Planeta -

Finska će ponovo zatvoriti svoju celu granicu s Rusijom kako bi zaustavila priliv azilanata, rekla je danas ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen, nekoliko sati nakon što je nordijska zemlja olabavila dvonedeljno zatvaranje granica između država.

Helsinki je rekao da je nedavni porast broja tražilaca azila koji dolaze preko Rusije orkestrirala Moskva kao odgovor na odluku Finske da poveća odbrambenu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, što Kremlj poriče. Tražioci azila su prestali da dolaze nakon što je Finska zatvorila granicu krajem novembra, ali opet su počeli u četvrtak nakon što su dva od osam graničnih prelaza otvorena, pri čemu je 36 ljudi zatražilo azil, rekla je finska granična policija.

Finska, zid
foto: Twitter/propeertys

Savet Evrope izrazilo zabrinutost

"Sada je taj trend ponovno počeo te ćemo zatvoriti celu granicu", rekla je Rantanen finskom parlamentu. Otprilike 900 tražilaca azila iz država poput Kenije, Maroka, Pakistana, Somalije, Sirije i Jemena je u Finsku ušlo iz Rusije u novembru dok je ranije dolazilo manje od jedne osobe dnevno, prema graničnoj policiji.

Savet Evrope je u pismu objavljenom u ponedeljak reklo da je "zabrinuto za prava izbeglica, tražilaca azila i migranata" nakon privremenog zatvaranja granice te je od Finske zatražilo da osigura da i dalje bude moguće tražiti zaštitu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja