PUTIN ČEKA PONUDU AMERIČKIH ZVANIČNIKA O RAZMENI ZATVORENIKA Evo ko je na listi
Foto: EPA Pavel Bednyakovsputnikkremlin

spreman na saradnju

PUTIN ČEKA PONUDU AMERIČKIH ZVANIČNIKA O RAZMENI ZATVORENIKA Evo ko je na listi

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je istakao na konferenciji za medije da je voljan da sasluša ponudu SAD u vezi sa američkim državljanima Polom Vilanom i Evanom Gerškovičem, koji su u pritvoru.

Neposredno pre nego što se Putin oglasio po ovom pitanju, ruski sud je presudio da Gerškoviču, i on mora da ostane iza rešetaka najmanje do 30. januara.

Američki državljanin Pol Vilan, izvršni direktor korporativne kompanije za bezbednost iz Mičigena, takođe je u zatvoru u Rusiji od trenutka hapšenja 2018. godine pod optužbom za špijunažu.

Vladimir Putin
foto: AP Mikhail Klimentyev

Odgovarajući na pitanje američkih medija, Putin je rekao: "Ne odbijamo da ih vratimo. Želimo da postignemo dogovor, a ti dogovori moraju biti obostrano prihvatljivi i da odgovaraju obema stranama. Imamo kontakte sa našim američkim partnerima po ovom pitanju i dijalog je u toku", dodao je Putin.

Dva puta u poslednjih 18 meseci, SAD su razmenjivale ruske zatvorenike za američke.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u aprilu 2023. da je oko 60 ruskih državljana u američkom pritvoru. U avgustu su američki mediji saopštili da se njih 25 nalazi u saveznim zatvorima.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track