UKRAJINA SE DAVI, A DELUJE DA MAŠE IZ VODE: CNN o mukama Kijeva da jasno kaže koliko mu loše ide u ratu i TAJNOM PLANU za 2024.
Foto: EPA Stringer, EPA Oleg Petrasyuk, EPA Pepe Torres, EPA Igor Tkachenko, EPA Kateryna Klochko

analiza američke televizije

UKRAJINA SE DAVI, A DELUJE DA MAŠE IZ VODE: CNN o mukama Kijeva da jasno kaže koliko mu loše ide u ratu i TAJNOM PLANU za 2024.

Planeta -

CNN je objavio opširnu analizu trenutnog stanja na ratištu u Ukrajini u kojoj se navodi da ova zemlja razvija problem nekoga ko se davi, a deluje da maše iz vode (“drowning not waving”).

Navodi se da se Kijev muči da jasno kaže koliko mu loše ide u ratu.

CNN navodi da iskreno javno priznanje o tome kako nekome ne ide u sukobu može da bude potez koji nije baš pametan pošto može da rezultira opadanjem morala i podrške.

Američka televizija ocenjuje da je akutno loše predstavljanje muka Ukrajine većinom posledica kratkovidosti njenih saveznika.

Navodi se da nedostatak razumevanja za Ukrajinu, koji se beleži u delovima Kongresa, prosto zapanjujući. Podseća se da je jedan od kongresmena prošle nedelje sugerisao da bi Ukrajina trebalo da kaže koliko novca joj ukupno treba i istakne konkretan, jednostavan cilj u ovom ratu.

CNN ocenjuje da je prosto neverovatno koliko su sećanja kongresmena kratka, a razumevanje tako ograničeno, imajući u vidu da ova izjava dolazi nakon dva rata koje je Amerika sopstvenim izborom vodila u poslednje dve decenije, a koji su koštali bilione dolara.

Navodi se da Kijev, umesto da posluša sugestiju kongresmena, konstantno ukazuje na prošle uspehe i buduće ciljeve. Podseća se da su Ukrajinci poručili da su povratili polovinu teritorije koju je Rusija zauzela prošle godine, naneli stratešku štetu prisustvu Rusije u Crnom moru, a imaju i plan za 2024, kako je rekao predsednik Volodimir Zelenski, ali je on tajna.

Volodimir Zelenski
foto: zelenski AP Evan Vucci

Američka televizija navodi da bi, istinu govoreći, najkorisniji naziv vesti za Kijev bio opis koliko neizrecivo sumorno sada izgleda linija fronta iz ugla Ukrajinaca, pošto mračne poruke stižu iz skoro svakog pravca.

CNN pominje to da ruske snage uzimaju deo po deo Avdijivke, grada na istoku Ukrajine, još jednog u nizu zbog kojeg Moskva nema problem da žrtvuje hiljade života uprkos njegovoj minimalnoj važnosti.

U analizi se navodi i stanje na frontu u Zaporožju, gde je ukrajinska kontraofanziva bila usredsređena, ali je na kraju postala spora i bez odgovarajućeg uspeha, a ruske jedinice uzvratile obnovljenim poletom, pa je odbrana postala skupa po Ukrajinu.

Podseća se da je Ukrajina izvela odvažan ili ludo odvažan upad preko reke Dnjepar, pri čemu je ostvarila mali napredak preko ruskih linija, a pretrpela ogromne gubitke, pri čemu su linije snabdevanja postale problematične, a perspektive mutne.

Navodi se da je Kijev sada skoro svake noći meta napada krstarećim raketama, koje većinom, po rečima ukrajinskih zvaničnika, odvrati protivvazdušna odbrana (PVO).

CNN ocenjuje da bi, dokle god ova zaštita potraje, Ukrajina mogla da proleće dočeka netaknute indfrastrukture, ali je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena upozorila da bi upravo PVO mogla prva da ispašta kada presuši novac koji SAD šalju Kijevu.

Navodi se da je Zelenski imao zaista užasnu proteklu nedelju, pri čemu je njegov tim trijumfalno objavio simboličnu pobedu u vidu pregovora o pristupanju EU, ali se ocenjuje da je za istinsko članstvo u Uniji potrebno da se rat okonča, a Ukrajina ostane održiva kao zemlja.

- Nijedna od ove dve stvari nije trenutno zagarantovana - piše u analizi CNN.

Vladimir Putin
foto: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

Navodi se da bi obustavljanje priliva novca iz SAD i EU ili samo nedostatak jednog od ta dva izvora, vrlo verovatno značilo to da veći deo Ukrajine potpadne pod rusku okupaciju u naredne dve godine.

- To bi dovelo ratobornu, super-napumpanu, osvete gladnu rusku vojsku pravo na granice NATO, što je nešto što bi odmah postalo problem Vašingtona - piše u analizi.

Američka televizija navodi da je onima koji bi da kažu "NE" Ukrajini potrebno malo razloga za tako nešto.

- Ali, to odlaže naredno, mračno pitanje o tome kada konačno treba reći "NE" Moskvi? Koliki deo Ukrajine ili možda kasnije i njenih evropskih suseda je prihvatljivo dati Putinu da ga potčini ili sravni sa zemljom? Da li ovo pitanje deluje poznato? - pita se Nik Paton Volš, urednik za pitanja međunarodne bezbednosti CNN, koji je autor ove analize.

(Kurir.rs/CNN/Preneo: N. Vlačo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track