UKRAJINA NEMA MILOSTI ZA IZDAJNIKE: Osuđena doktorka koja je u Marijupolju odvela Ruse do 7 ranjenih ukrajinskih vojnika (FOTO)
Foto: Profimedia / Valery Melnikov /Sputnik

presuda

UKRAJINA NEMA MILOSTI ZA IZDAJNIKE: Osuđena doktorka koja je u Marijupolju odvela Ruse do 7 ranjenih ukrajinskih vojnika (FOTO)

Planeta -

Doktorka iz Marijupolja osuđena je u odsustvu na doživotnu kaznu zatvora zbog izdaje.

Informaciju je saopštila ukrajinska služba bezbednosti SBU na svom kanalu na Telegramu.

Oftalmolog Valentina Čehova optužena je da je tokom žestokih borbi za Marijupolj u martu 2022. godine izdala ruskim snagama sedam ranjenih ukrajinskih vojnika koji su prethodno primljeni u lokalnu bolnicu gde je bila zaposlena. Rusi su nakon zauzimanja bolnice pokrenuli potragu za ukrajinskim vojnicima među pacijentima.

- Osoblje je preventivno uništilo dokumenta i uniforme ukrajinskih branilaca, a sami vojnici su zvanično registrovani kao civilni pacijenti povređeni u intenzivnim gradskim borbama - navela je SBU.

Čehova je međutim prema navodima SBU prilikom obilaska medicinske ustanove sa Rusima ukazala na krevete na kojima su ležali ranjeni vojnici i identifikovala kolegu lekara koji je pomagao u prikrivanju.

- Povređene ukrajinske branioce Rusi su zatvorili i prevezli u mučilište gde su ih okupatori podvrgli jezivom mučenju - navodi SBU.

Istraga je prema navodima SBU otkrila da je Čehova za saradnju sa Rusima nagrađena pozicijom šefa oftalmološkog odeljenja.

Sud je Čehovu proglasio krivom za izdaju i osudio u odsustvu na doživotni zatvor.

(Kurir.rs/New voice of Ukraine/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track