MARINCI SE POBUNILI NA JUŽNOM FRONTU: To što komanda traži je samoubilačka misija MRTVI SMO I PRE NEGO ŠTO PRIĐEMO RUSIMA
Foto: Profimedia / EyePress via AFP

novi detalji

MARINCI SE POBUNILI NA JUŽNOM FRONTU: To što komanda traži je samoubilačka misija MRTVI SMO I PRE NEGO ŠTO PRIĐEMO RUSIMA

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi savetnici odlučili su da usmere vojne napore na obale reke Dnjepar čim je pre nekoliko meseci postalo jasno da kontraofanziva neće doneti rezultate.

Plan je bio da ugroze takozvani ruski kopneni koridor do Krima. Prošlog meseca ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova čak se pohvalilo velikim napredovanjem trupa na tom delu fronta, a ruski vojni blogeri bili su zabrinuti zbog gomilanja neprijateljskih snaga.

No, grupa ukrajinskih marinaca, koji već dva meseca predvode napad preko reke Dnjepar, tvrde da je realnost nešto drugačija. Njih šestoro ispričali su za Njujork tajms da veruju da je krvava borba za formiranje uporišta preko reke nepotrebna, a žrtve strašne.

- Gomila vojnika završi u reci mrtva mnogo pre nego što stigne do druge strane. Uslovi su neverovatno teški. Oko nas su uglavnom močvarna ostrvca prošarana rečicama ili livade koje su postale močvare. Ništa drugo do krateri od blata i bombi ispunjeni vodom - rekli su vojnici.

Tvrde da su odlučili da progovore jer su zabrinuti zbog velikog broja žrtava i preoptimističnih izveštaja zvaničnika o napredovanju ofanzive.

- Sveže trupe koje stižu na istočnu obalu moraju da gaze po telima vojnika koja leže zapetljana u uzburkanim blatnim lokvama - rekao je vojnik kodnog imena Aleksij.

Tvrdi da je nemoguće da učvrste položaje i premeste opremu na suprotnu obalu Dnjepra.

- To čak nije ni borba za opstanak već samoubilačka misija - priča Aleksij.

Za neuspeh krivi ukrajinske komandante jer su loše taktički i logistički pripremili napad.

- Ranjeni ljudi ostavljeni su da umru jer nismo imali dovoljno čamaca da ih prevezemo do bolnice. Brutalni uslovi degradiraju moral - objašnjava Aleksij.

Drugi ukrajinski vojnik pokazao je nešto više optimizma. Novinarima je rekao da su "uprkos gubicima" napadi naterali ruske komandante da vrate desantnu jedinicu iz Zaporožja kako bi pojačali odbranu.

Vojnik, potpisan kao Maksim, koji se oporavljao u bolnici nakon ranjavanja u novembru, prisetio se horora na obali Dnjepra. Navodi da je njegova jedinica dobila naređenje da se evakuiše nakon što su tri vojnika ubijena u vazdušnom napadu.

Dok su se po mraku probijali do obale našli su se pod kišom granata. A kad su se konačno dovukli do reke rečeno im je da će morati da čekaju tri sata pre nego ih pokupe čamci.

- Tamo je močvara i to sva u kraterima ispunjenim vodom. Granate su celo vreme padale pa nismo imali izbora nego da pokušamo da kopamo što dublje. Leva obala bila je poput čistilišta. Još nisi mrtav, ali se više ne osećaš ni živim - prisetio je Maksim.

Istraživanje kijevskog Međunarodnog instituta za sociologiju pokazalo je da raste broj građana Ukrajine spremnih na teritorijalne ustupke u zamenu za okončanje rata.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:01

KORISTE SVOJ NAROD KAO ŽIVI ŠTIT Avram Izrael za Kurir izneo ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Otkud tu Rusija!? Vasiljević: Mosad je ZNAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track