DŽULIJAN ASANŽ U FEBRUARU ULAŽE ŽALBU PROTIV IZRUČENJA AMERICI Ovo će biti poslednja prilika
Foto: Rupert Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

DŽULIJAN ASANŽ U FEBRUARU ULAŽE ŽALBU PROTIV IZRUČENJA AMERICI Ovo će biti poslednja prilika

Planeta -

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž u februaru će imati poslednju priliku da se pred Visokim sudom u Londonu bori protiv naloga za izručenje u SAD, saopštile su njegove pristalice.

Britanija je dala zeleno svetlo za njegovo izručenje, ali on je pokušao da poništi tu odluku. Aktivisti su rekli da će javna rasprava biti održana pred Višim sudom od 20. do 21. februara, kada će dvoje sudija razmotriti raniju presudu kojom je Asanžu odbijena dozvola da podnese žalbu.

Džulijan Asanž
foto: Printscreen/Youtube

- Dvodnevno saslušanje može biti posednja šansa za Džulijana Asanža da spreči svoje izručenje u SAD - navodi se u saopštenju "Vikiliksa".

Američke vlasti traže Asanža /52/ prema optužnici u 18 tačaka, uključujući jednu zbog špijuniranja, u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša putem "Vikiliksa". Vašington tvrdi da je to ugrozilo živote ljudi.

Asanžove pristalice kažu da je on heroj protiv establišmenta koji je žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD i da je njegovo krivično gonjenje napad na novinarstvo i slobodu govora.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track