ZAPAD ŠOKIRAN MAKRONOVOM ODLUKOM "To je bolesna pobeda"
Foto: EPA Harish Tyagi

frapirani

ZAPAD ŠOKIRAN MAKRONOVOM ODLUKOM "To je bolesna pobeda"

Planeta -

Briselski "Politiko" je izglasavanje kontroverznog novog zakona, koji bi trebalo da ograniči imigraciju, nazvao Pirovom pobedom za francuskog predsednika Makrona, koji se našao na udaru kritike levice, dok desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen tvrdi da je vlada bila inspirisala njihovim predlogom da se strancima uskrati državna pomoć.

Zakon je rezultat kompromisa između Makronove partije i konzervativne opozicije, a predstavlja nastavak trenda uvođenja antiimigracionih zakona širom Evrope, navodi Rojters.

Partija Marin Le Pen iznenadila je sve kada je najavila da će podržati predlog zakona, što su u Makronovom bloku koji želi da se distancira od krajnje desnice protumačili kao veliku sramotu.

Vlada je uspela da usvoji zakon zahvaljujući obećanju u poslednjem trenutku da neće doneti zakon ako ne dobije dovoljnu podršku bez krajnje desnice.

Ukupno 349 poslanika, uključujući poslanike Makronove centrističke koalicije, konzervativce i 88 poslanika Nacionalnog okupljanja je glasalo za nacrt zakona, dok je 186 bilo protiv.

Emanuel Makron
foto: EPA Christophe Petit Tesson

Kako navodi "Politiko", iako se to može činiti kao udobna većina, skoro četvrtina poslanika Makronove koalicije bila je uzdržana ili je glasala protiv zakona.

Rekonstrukcija vlade?

Vlada se sada suočava sa razorenom koalicijom u parlamentu, debate i kompromisi su ostavili Makronove saveznike sa teškim modricama, a 27 poslanika iz njegove centrističke koalicije glasalo je protiv najnovije verzije zakona.

U francuskoj javnosti sve se glasnije spekuliše da bi on uskoro mogao da pokrene rekonstrukciju vlade, uključujući smenu premijera, kako bi ponovo ojačao svoju poziciju.

Tačka sporenja u utorak bila je da li su vladi potrebni glasovi Nacionalnog okupljanja da bi predlog zakona bio izglasan u parlamentu. Tokom hitnog sastanka u Jelisejskoj palati pre glasanja, Makron je upozorio svoju stranku da će, ako ne uspe da dobije većinu bez krajnje desnice, odbiti da usvoji zakon.

Taj potez je trebalo da pokaže da nije bilo prećutnog razumevanja ili pregovora između Makronove stranke i stranke njegove najveće rivalke Marin Le Pen.

Iako vladi nisu bili potrebni glasovi poslanika Nacionalnog okupljanja kako bi predlog zakona bio usvojen, on bi propao da su glasali protiv zakona.

"To je bolesna pobeda" napisao je političar krajnje levice Žan-Lik Melanšon u oštroj objavi na društvenim mrežama.

"Bez 88 glasova Nacionalnog okupljanja, vlada bi imala manje od apsolutne većine... Pojavljuje se nova politička osovina" dodao je on.

(Kurir.rs/Alo/Preneo: A.N.)

Bonus video:

07:24

POKRENUT JE KONAČNI OBRAČUN, ALI MAKRON IMA OGROMAN PROBLEM Pešić: Posle svih poteza vlasti, LE PEN VIĐENA ZA NOVU PREDSEDNICU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track