SMRTONOSNI KOKTEL SAMO ZA ČLANOVE: Britanci daju desetine hiljada evra da bi im OKONČALI ŽIVOT u klinici u Švajcarskoj! VIDEO
Foto: printscreen

teške odluke

SMRTONOSNI KOKTEL SAMO ZA ČLANOVE: Britanci daju desetine hiljada evra da bi im OKONČALI ŽIVOT u klinici u Švajcarskoj! VIDEO

Planeta -

Ester Ransen otkrila je da se pridružila Dignitasu dok se bori s rakom pluća u četvrtom stadijumu i da mogla tamo da ode da umre, kao i 650 Britanaca koji su odleteli u Švajcarsku kako bi okončali svoje živote na tajnoj klinici za potpomognuto samoubistvo.

Priču o Dignitasu objavio je BBC, a taj dokumentarac izazvao je brojne optužbe jer je pokazao trenutak u kojem se Simon Biner nasmešio dok je dobijao barbiturat koji je izazvao njegovu komu i smrt.

Gledaoci su bili dirnuti do suza dok je puštao poslednju poruku svojoj supruzi pre nego što je sebi oduzeo život, govoreći: ‘Vreme i plima ne čekaju nikoga, volim te jako Debie. Doviđenja.‘ Biner, koji je bio neizlečivo bolestan od agresivne bolesti motoričkih neurona.

Smrt samo ako si član

Dženet Apljard iskoristila je svoju životnu ušteđevinu od 20.000 funti kako bi u februaru 2021. otišla u Cirih privatnim avionom posle iscrpljujućeg moždanog udara, koristeći kiseonik na svom poslednjem letu, a zatim taksijem do Dignitasa. Preminula je mirno nakon uzimanja droga koje su joj dokrajčile život posle video razgovora punog suza s članovima porodice u Britaniji, u slučaju koji je bacio novo svetlo na proces.

Naime oni koji odu sa svojom voljenom osobom i prisustvuju procesu suočavaju se sa rizikom krivičnog kažnjavanja i kaznom do 14 godina zatvora kada se vrate u Britaniju. Inače ljudi tamo mogu umreti samo ako postanu članovi.

Neki pacijenti su tokom godina priređivali zabave i večere noć pre nego što su će im se životi završiti. Godine 2006. Džon Haf snimljen je sa svojom ženom i decom uoči svoje smrti na slici koja je dirnula milione.

Smrtonosni koktel lekova

Bob Kol (68), koji se borio s agresivnim oblikom raka pluća, uzeo je smrtonosni koktel lekova samo 18 meseci nakon što je gledao kako njegova supruga An (67) umire na isti način u Švicarskoj.

U poruci poslanoj s njegove postelje 2015., prijatelj je napisao: ‘Dragi prijatelji, Bob je umro s osmehom na licu uz Betzovenovu "Odu radosti". Zamolio vas je da iskoristite vreme‘.

Prema službenim podacima ova klinika pomaže Britancima da umru svakih osam dana, ali vrlo malo porodica je otvoreno progovorilo o smrti svojih najmilijih tamo, često strahujući od krivičnog progona u Engleskoj.

Ali Mendi, Dženetina ćerka, ispričala je prošle nedelje za Dejli mejl kako je njena majka odlučila da okonča svoj život. Otkrila je kako pacijente očekuje ‘prozračni‘ stan u stilu planinske kuće pre dva ‘dugačka‘ razgovora sa lekarima kako bi potvrdili da su tamo svojom voljom.

Sledećeg dana Dženet je progutala smrtonosnu mešavinu namijenjenu zaustavljanju njenog srca - pre nego što se njena ćerka vratila u Britaniju bez njenog tela, a njeni kremirani ostaci poslati su natrag u Britaniju nedelu dana kasnije. Cena usluga Dignitasa bila je oko 11.000 evra plus 14.000 evra za let u jednom smeru.

"Rekla je svojim dvema sestrama da planira da umre. Poslepodne pre našeg odlaska u Švajcarsku, u februaru 2021., troje braće i sestara hteli su da se lično oproste, ali zbog pandemije morali su se zadovoljiti videorazgovorom. Nakon našeg leta za Cirih i vožnje taksijem od aerodroma, stigle smo do neugledne zgrade u industrijskom naselju, gde nas je dočekala žena ljubaznog lica.

Pokazala nam je prozračan stan, a ubrzo nakon toga stigao je švajcarski lekar kako bi razgovarao sa mamom. Postavio joj je pitanja: ‘Zašto hoće da umre? Da li je razumjela da je kraj procesa Dignitas smrt? Da li želi da ode kući i razmisli?‘.

Bilo je oko 10 sati ujutro kad smo moja sestra i ja sedele pored njenog kreveta i držale je za ruke dok je pijuckala lek da spreči povraćanje kobnog pića koje će da usledi. Bilo je poljubaca, ali ne i suza: mama se držala hrabro pa smo morale i mi. Rekla je bezbrižno da je spremna za piće - barbiturat koji izaziva komu, a zatim smrt.

Policijska istraga

Medicinska sestra je dodala šoljicu mami i ona je brzo popila piće. Oči su joj se zatvorile i pala je u nesvijest za nekoliko sekundi. Pogledala sam svoju sestru, lica iskrivljenog od tuge. Gledali smo kako se mamina prsa dižu i spuštaju sve dok, nekoliko minuta kasnije, nisu prestala. Potekle su nam suze, a zatim smo sedele u tišini. Um mi je bio prazan: osećala sam se otupelo.

Ponovo smo je poljubili pre nego što smo otišle, lice joj je sada bilo hladno, a onda nas je medicinska sestra otpratila do taksija. U roku od dve nedelje nakon njihova povratka kući, ispitala ih je policija.

‘Potrošili smo hiljade na advokata. Biti predmet kriminalističke istrage bilo je mučenje. Obožavala sam mamu, no sada sam bila ljuta i uplašena jer sam samo želela daq tugujem za njom. Ona bi delila moj bes i strah. Da je znala pravne posledice za mene, verovatno bi odustala od svoje odluke‘.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja