OTKRIVENO ZAŠTO JE MAČAK TEJTERS POSLAT U DUBOKI SVEMIR: Zvezda NASINOG snimka iz oduševila svet: "Ovo je istorijska prekretnica"
Foto: Printscreen/Twitter/NASA

OTKRIVENO ZAŠTO JE MAČAK TEJTERS POSLAT U DUBOKI SVEMIR: Zvezda NASINOG snimka iz oduševila svet: "Ovo je istorijska prekretnica"

Planeta -

Tejters nije prva mačka u svemiru – ta čast pripala je još 1963. godine mački Feliset – ali je narandžasti mačak uzeo verovatno veće priznanje: glavni lik u prvom videu emitovanom iz svemira.

NASA je poslala 15 sekundi video-snimka Tejtersa u ultra-HD rezoluciji, koji je prešao preko 20 miliona kilometara od svemirske sonde nazad na Zemlju.

Tejters, čiji vlasnik je jedan od zaposlenih u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon (JPL), juri laserski zrak – vrlo prikladno s obzirom na to da je sam video iz svemira poslat laserom.

Tejtersovih 15 sekundi slave zapravo je bio Nasin eksperiment osmišljen da pomogne u testiranju mogućnosti video striminga kroz duboki svemir, za dane kada ljudi konačno otputuju van Zemljine orbite.

Agencijski tim za optičke komunikacije dubokog svemira dodao je Tejtersov video u svemirsku sondu „Psiha“, koja je u oktobru krenula na šestogodišnju misiju da poseti jedan asteroid.

„Jedan od ciljeva je da se demonstrira sposobnost prenosa širokopojasnog videa na milione kilometara“, rekao je za Si-Bi-Es Bil Klipstajn, menadžer projekta tehničke demonstracije u JPL-u. „Na sondi 'Psihe' ništa ne generiše video podatke, tako da obično šaljemo pakete nasumično generisanih test podataka.“

„Ali da bismo ovaj značajan događaj učinili još nezaboravnijim, odlučili smo da sarađujemo sa dizajnerima u JPL-u kako bismo napravili zabavan video.“

Uprkos tome što je rastojanje od sonde do Zemlje bilo više od 80 puta veće nego što je između Zemlje i Meseca, Tejtersov prenos je trajao samo 101 sekundu. To je brže od većine širokopojasnog interneta na Zemlji.

NASA je to nazvala istorijskom prekretnicom, a zamenica administratora, Pam Melroj, rekla je u izjavi: „Povećanje našeg propusnog opsega je od suštinskog značaja za postizanje budućih istraživačkih i naučnih ciljeva, i radujemo se daljem napretku ove tehnologije i transformaciji kako komuniciramo tokom budućih međuplanetarnih misija."

Kurir.rs/RTS/Guardian

Bonus video:

00:42

Šta je teretni brod Tijendžou-4 poneo u svemir?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track