KIJEV ZOVE U RAT UKRAJINCE IZ INOSTRANSTVA: Samo u EU je 650.000 vojno sposobnih muškaraca, KAZNE za one koji ne poslušaju
Foto: Shutterstock

obajava ministra odbrane RUSTEMA UMEROVA

KIJEV ZOVE U RAT UKRAJINCE IZ INOSTRANSTVA: Samo u EU je 650.000 vojno sposobnih muškaraca, KAZNE za one koji ne poslušaju

Planeta -

Od ukrajinskih muškaraca starosti između 25 i 60 godina koji žive u inostranstvu očekuje se da će se javiti na služenje vojnog roka.

To je danas izjavio Rustem Umerov, ministar odbrane Ukrajine.

On je to opisao kao "poziv", ali je sugerisao da će biti sankcija protiv svakog ko se ne povinuje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima da je Ukrajini potrebno 450.000 do 500.000 novih vojnika, ali je postizanje toga "osetljivo pitanje".

BBC navodi da se sve to odvija u trenucima kad se čini da je ukrajinska kontraofanziva potpuno zapela.

Kijev je nedavno doživeo teške udarce u pogledu pomoći sa Zapada, pošto su američki republikanci blokirali vojni paket pomoći od 61 milijarde dolara, a Mađarska zaustavila finansijski paket pomoći EU vredan 50 milijardi evra.

Ukrajinska Vojska
foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia, Telegram prinstcreen

U novembru je austrijski list Ekspres citirale evropsku agenciju Eurostat koja je objavila da je oko 650.000 ukrajinskih vojno sposobnih muškaraca napustilo zemlju i otišlo u EU od početka ruske invazije, od kojih je skoro 200.000 u Nemačkoj.

Ovaj broj ne uključuje Ukrajince koji žive van EU ili one koji su boravili bilo gde u inostranstvu i pre februara 2022. kad je ruski predsednik Vladimir Putin naredio totalni napad na Ukrajinu.

U intervjuu za nemačke medijske kuće Velt, Bild i Politiko, Umerov je opisao akciju regrutacije novih vojnika "ne kao kaznu, nego čast".

- Još uvek razgovaramo šta bi trebalo da se dogodi ako ne dođu dobrovoljno - rekao je on.

Rustem Umerov
Rustem Umerovfoto: EPA Presidential Press Service Han

Van Ukrajine nema centara za regrutaciju, a ukrajinske vlasti nemaju načina da prisile bilo koga da se prijavi.

Umerov je kazao da je važno biti fer, informisati mobilisane ljude da će biti obučeni i opremljeni, kao i kada i gde će služiti i kada će biti otpušteni iz vojske.

Zelenski je sugerisao da se trenutno na frontu nalazi 500.000 ukrajinskih vojnika, a da postoje problemi s rotacijom i praznicima.

Trenutno su profisionalni vojnici i dobrovoljci u obavezi da služe do kraja rata, a dopušteno im je samo deset dana godišnje.

Poređenja radi, Putin je ove nedelje rekao da 617.000 ruskih vojnika učestvuje u "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Moskva naziva rat u Ukrajini.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

00:45

RUSI DRONOVIMA I RAKETAMA NAPALI KIJEV: Jedna osoba poginula u jutrošnjem bombardovanju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track