EVO KOJE ORUŽJE JE KORISTIO UBICA IZ PRAGA Nije mu bila neophodna OBUKA! "Ako je iz ovog pucao u sebe, to bi bio umetnički podvig"
Foto: Printscreen/Twitter/ RadioGenoa

EVO KOJE ORUŽJE JE KORISTIO UBICA IZ PRAGA Nije mu bila neophodna OBUKA! "Ako je iz ovog pucao u sebe, to bi bio umetnički podvig"

Planeta -

Muškarac koji je ubio najmanje 14 ljudi na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu koristio je pušku sa optikom. To dokazuje to fotografija na kojoj je uhvaćen na terasi zgrade fakulteta na Trgu Jana Palaha. Bivši policijski inspektor i instruktor obuke gađanja Pavel Černi rekao je za Aktualne.cz da se radi o vrlo skupoj pušci.

"Prema onom što sam video, radilo se o dugom oružju tipa AR-15, kalibra 308 Vinchester. Dakle, s relativno velikim patronama. I oružje je imalo nišan. Reč je o luksuznom i skupom oružju, koje košta oko 200 hiljada kruna (nešto više od 8000 evra)", rekao je.

"Nije kompletan raritet u Češkoj, ali je stvarno skupa. To je kao da među automobilima birate tunirani BMW", kaže penzionisani policijski potpukovnik.

Ali prema Černiju, ne treba vam puno iskustva za upravljanje takvim oružjem kada pucate iz blizine.

"Njemu nije potrebna nikakva posebna obuka da puca u ljude na ovoj udaljenosti. Da se bavi ersoftom ili gađanjem vazdušnom puškom, mogao bi ovo da izvede", kaže Černi. U Češkoj je za tu pušku potrebno imati dozvolu za vatreno oružje.

Češka, Prag, David Kozak
foto: Printscreen/Twitter/ RadioGenoa

Policija još nije službeno potvrdila da je ubica u napadu koristio oružje koje se vidi na fotografijama.

"Mogu da zamislim da je unutar zgrade pucao iz pištolja, a ne iz ove puške. Da je pucao u sebe, teoretski je to moglo biti iz puške, ali to bi bio pomalo umetnički podvig", kaže instruktor.

Policija je potvrdila da je počinitelj legalni posednik oružja. "Otkrili smo da on legalno poseduje nekoliko komada vatrenog oružja. Ništa loše u njegovoj prošlosti nije pronađeno", rekao je predsednik policije Martin Vondrašek. Prema dostupnim informacijama, ubica je pucao u sebe, ali tek kad su na njega pucali policajci.

Šef policije takođe je rekao da je policija u zgradi fakulteta pronašla "velik arsenal oružja i municije".

Napad na fakultet najgori je u istoriji Češke. U Uherskom Brodu 2008. napadač je ubio osmoro ljudi, a napadač iz bolnice u Ostravi šestoro 2019. Počinitelji u Uherske Brodu i Ostravi pucali su iz pištolja.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja